Sokosti

Jokainen gramma on liikaa

Muutama sana sadeasusta …ja Haltista

Olen kokeillut sateen varalle useita erilaisia keinoja. Toiset antavat sateen kastella ja kesän kuivata, mutta itse olen pohtinut asian niin, että haluan kulkea kuivana eteenpäin sateellakin.

Ensimmäinen yritys oli edullinen kalvotakki, McKinley. Se piti sadetta muuten, mutta hihoista vesi tuli läpi. Kalvotakki on muussa käytössä tukala, ja koska tämä painon vuoksi oli ainoa mukana kannettu takki, sai se väistyä.

Hankin Haltin valmistaman sadeasun, 600 gramman painossa on takki ja housut. Tässä kuvassa vertailukohtana on kaksi euron kertakäyttötakkia.

Miten tuo takki sitten käytännössä toimi? Tammiston pojilla ja tytöillä on varmaan ollut hyvä tarkoitusperä kevyehkön sadeasun suunnittelussa, mutta ei tämä ainakaan vettä pidä. Voin sanoa, että hieman syletti olla likomärkänä kahden tuvan välillä avotunturissa tietäen, että on raahannut rinkassa kyseisen kamppeen kairaan turhan päiten. Seuraava kuva esittää takin sisäpuolta 15 minuutin sateen jälkeen. Ei, se ei ole hikeä:

Nuo edellä olevat kaksi kertakäyttösadetakkia ovat ylivoimaisia kolmella tapaa:

  • Haltin puku maksaa 79 euroa, kertakäyttötakki euron
  • Haltin puku ei pidä vettä, kertakäyttötakki pitää
  • Haltin puku painaa 600 grammaa, kertakäyttötakki 45 gramma

Kertakäyttötakissa on se huono puoli, että sen kestävyydestä ei ole takeita. Jos tuulee oikeasti lujaa pari päivää ja rinkka hiertää olkapäitä ja selkää, niin rikkihän se menee ennemmin tai myöhemmin. On myös suuri riski, että takin särkee itse esim. nappeja aukoessa.

Kyyjärveläiseltä huoltoasemalta löytyi paras ratkaisu. Wild-tuotemerkin sadetakki painaa 200 grammaa ja pitää oikeasti vettä. Olen ehtinyt testaamaan tuotetta vain pikaisesti syyssateiden aikaan, mutta kokemus on jo nyt positiivinen. Hintaa takille tuli 20 euroa. Vastaavassa painoluokassa löytyy nettikaupoista sadetakkeja, mutta hinta on usein kymmenkertainen. Pitääkö ne sitten vettä 10 kertaa paremmin?

Advertisement

One response to “Muutama sana sadeasusta …ja Haltista

  1. Nimetön 2.8.2012 20.41

    Löysin toimivan sade- ja vaellustakin Niken ACG- goretextakista, jonka lunastin joskus Jukolan viestin urheilukaupasta. Se on ajoittain hieman hiostava, kuten vastaavat muutkin vaatteet, mutta kainalojen alta saa vetoketjulla loistavat tuuletusaukot kyynärpäästä navan korkeudelle. Sen koomin en ole kyseistä takkia missään tavannut, en edes muilla vaeltajilla. Tällaisen palelevan pienen naisihmisen on pakko varmistaa, että ruumiinlämpö ei haihdu tunturien tuuliin vaativissakaan paikoissa. Hyvän ja kalliin hankkii kerran, huonoja ja halpoja joka vuosi.

Lisää kommentti rinkkaan

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: