Olen käyttänyt vaelluksilla pääasiassa neljää eri telttaa.
Alla oleva Haltin Cavity oli käytössä useilla sooloreissuilla, kuvassa olen teltan kanssa Kevolla. Tämä teltta oli mukani myös mm. Saariselällä, Kilpisjärvellä ja Kebnekaisella. Se kesti kaikki nämä reissut, mutta antautui lopulta kotipihassani sisämaassa; sivutuuli katkaisi pidemmän kaaren, jonka jälkeen kaari puhkaisi kankaat. Teltassa on se rakenteellinen vika, että isoa kaarta ei ole tuettu narulla maahan sivutuulen varalta, ja puuska pääsee taittamaan kaaren poikki. Haltin katkeilevista kaarista löytyy kertomuksia muiltakin. Painoa oli yhden (kaksikin mahtuu jotenkin) hengen teltaksi suhteellisen paljon, kaksi kiloa. Teltta oli vedenpitävä, mutta inner-first rakenteen takia sisään pääsi hieman vettä pystytysvaiheessa. Ei absidia, mutta kengät tässä saa sisä- ja ulkoteltan väliin sateelta suojaan.

Isommalla porukalla käytin viime vuosiin saakka Biltemasta ostettua 60 euron kupolitelttaa, joka on alla olevassa kuvassa. Kuva on otettu Pöyrisjärven erämaasta Kalmankaltion ja Naltijärven välimaastossa. Tämä on hinta/laatusuhteeltaan erinomainen, joskin painava. Teltta pitää yli 10 vuoden iässä edelleen vettä ja kaikki osat ovat ehjiä. Painoa on neljä kiloa, joten sen kantamiseen olen käyttänyt poikkeuksetta putkirinkkaa, jonka yläkaareen olen teltan sitonut. Lasikuitukaaret olen joskus antanut toisen kannettavaksi, jolloin oma kantamus on jäänyt kolmeen ja puoleen kiloon. Teltassa on jonkinlainen absidi, mutta sisälläkin on hyvää tilaa kokkailla. Kattoon voi ripustaa lampun yms. tarvikkeita. Inner-first hankaloittaa sateella pystytystä. Edullisestikin pystyy saamaan laadukkaan teltan, mutta tätä mallia ei taideta enää myydä.

Nykyisin käytän isomman porukan reissussa Expedin Auriga -telttaa. Tämän hankin painonsäästömielessä korvaamaan Bilteman telttaa. Painoa on noin kolme kiloa, ja teltan saa käytännössä jaettua kahdelle tai kolmelle kantajalle sopivasti. Molemmilla puolilla on omat absidit ja sisäänkäynnit. Tähän malliin mahtuu hyvin kaksi aikuista ja koira sopuisasti. Myös keittely onnistuu joko absidissa tai sisäteltassakin. Hankinnan kriiteerinä oli riittävä istumakorkeus suhteessa painoon. Tämä myös seisoo itsestään, joskin absideja varten tarvitsee laittaa yhdet kiristysnarut ja kiilat. Tunneliin verrattuna tämä lienee yhtä tukeva tuulessa ja tämän kanssa tuulen suunnan vaihtuminen kesken yön ei ole niin fataalia. Tässä teltassa ulkoteltta kiinnitetään ensin, sisäteltan voi jättää alle kiinni tai kiinnittää erikseen – nykyaikaisesti outer first. Alla olevassa kuvassa Exped kasattuna Termisjärven rantaan.

Yksinvaelluksilla käytän jo aiemmin mainitsemaani Terra Novan Laser Competition -telttaa. Se painaa 980 grammaa, siellä mahtuu kokkaamaan ja se kestää kohtuullisesti tuulta. Tärkein hankintakriteeri oli paino. Teltta kerää puutteellisen tuuletuksen takia hieman kosteutta ulkoteltan sisäpintaan tyyninä kylminä öinä, mutta helmoja nostamalla tilannetta saa parannettua. Rinkan säilytän absidissa, ja osa tavaroista mahtuu makuupussin viereen. Olen 183 pitkä ja en suosittele tätä minua pidemmälle; reilumpi makuupussi alkaa ottamaan kiinni päätyihin. Outer first, eli ei kastumisongelmaa kasatessa. Pyrin yksinvaelluksilla majoittumaan tuvissa, jos ne ovat itikattomia, jonka vuoksi teltan painoarvo varusteissa ei ole kovin suuri. Kuvassa teltta Kilpisjärvellä 1000 m korkeudessa.

Olen myös hankkinut laavun, mutta en ole käyttänyt sitä vielä kertaakaan vaelluksella, mutta sen sijaan olen kesäisin yöpynyt siinä helleaikaan useita kymmeniä öitä. Tuulenkesto on hyvä, siinä missä Haltin tunneli hajosi, tämä pysyi pystyssä ehjänä. Laavu on hankittu Erätukusta vajaalla 70 eurolla, ja se pitää vettä. Työnjälki on laadukasta. Laavussa on haittapuolena sisään pyrkivä vaakasuora sade, mutta valitsemalla paikan oikein tämän asian kanssa voi elää. Erätukku väittää tämän painoksi kolmea kiloa, mutta minun vaaka näyttää tälle yksilölle painoksi 2,2 kiloa. Laavu on hämmästyttävän kevyt kokoisekseen ja siksi ehdoton hankinta. Laavussa yöpyy kaksi ihmistä varuisteineen ja kolmekin hieman tilaa tekemällä. Kuvassa ei olla vaelluksella 🙂

Tykkää tästä:
Tykkää Lataa...
Aiheeseen liittyy
Meillä oli juurikin sama laavu talvireissulla Pääsiäisenä ja se pääsi kovaan testiin. Lumimyrsky puisteli laavua läpi yön ja tuuli oli mysrkylukemissa. Laavu piti pintansa ja kesti hyvin. Kesällä sitten kesätesti edessä.
Minkähän takia tuossa laavussa on valkoinen hyttysverkko? Mustasta verkosta näkyisi paremmin läpi.