Sokosti

Jokainen gramma on liikaa

Suksirikko kairassa

Lapin kansan verkkosivuilla oli tänään artikkeli hiihtäjän pelastamisesta: http://www.lapinkansa.fi/Lappi/1194732305449/artikkeli/suksi+rikki+pelastajat+apuun.html

Rikko oli sattunut Patavaarassa, eli joko Lemmenjoen kansallispuistossa tai Ivalojoen varrella, Kutturan alapuolella. Hiihtäjä oli sitten haettu kelkalla pois.

Minulla nousi karvat pystyyn Inarin palopäällikkö Jukka Harmasen kommenteista:

– Hiihtäjä voisi yrittää korjata välineitään esimerkiksi rautalangalla ja teipillä, hän esittää.

– Tällainen tehtävä ei ole pelkkä piipahdus, vaan se vie useita tunteja. Ja se aika voi olla pois jostain akuutista tehtävästä.

Joku voisi nyt kertoa miten ihmeessä katkennut suksi teipataan ja rautalangoitetaan kasaan? Niin, että sillä pääsee vielä 20 km tielle? Onhan noihin irtokärkiä, mutta toisaalta vaikka side voi irrota kokonaan ja sitä ei välttämättä kairassa enää korjata, vaikka välineet olisivatkin mukana.

Ja oliko tämä nyt akuutti tehtävä? Pelastuslaitoksilla on kyllä täysi oikeus kohdentaa resurssit hädän mukaan. Miksi arvon palolaitos ei laittanut sinne vaikka reserviläisiä, poromiehiä, vapepaa, rajapartiota tai ihan vaan kylän miehiä hakemaan kaveria pois? Kelkkareissu paikasta a paikkaan b ei kuulosta niin hankalalta hommalta, että siihen tarvittaisiin pelastusalan ammattilaisia? Sillä aikaa kun vaikka vapepan kaverit on tuolla, voi palokunnan ammattilaiset hoitaa nämä akuutit tehtävät kirkolla.

Tuolla Lapin kansan kommenttiosastolla ollaan laittamassa hiihtäjälle laskua ja varoitellaan turisteja tulemasta Lappiin hepposilla taidoilla. Samaten ehdotetaan maksullista bisnestä, jolla voitaisiin kuljetukset ihmisten ilmoille järjestää. Siellä ei vissiin paikallisilla koskaan nilkka voi nyrjähtää hillareissulla tai kelkka leikata kiinni porotöissä?

Sitten tässä herää se kysymys, että mitä jos itselle sattuu jotain vaellusreissulla. Nostaako tämä kynnystä hälyttää apua, jos sitten saa palopäällikön julkiset nuhteet ja paikallisten vihat niskaan? Hätätilanteessa, tai sen tapaisessa ei aina osaa itse ajatella loogisesti.

 

Advertisement

One response to “Suksirikko kairassa

  1. Sokosti 7.4.2012 11.27

    Liittyen tähän kirjoitukseeni, Inarissa sattui valitettava, mutta yleinen moottorikelkkaonnettomuus. Humalaisten ajelu Nanguvuonolla päättyi kuolemantapaukseen:

    http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012040715424757_uu.shtml

    Tässä uutisessa ei näy Inarin palopäällikön kommentteja siitä, että tämmöisen olisi voinut estää varustautumalla selvällä päällä ja kypärällä. Loppupäätelmä voisi siis olla, että kännikelkkailu kairassa on hyväksyttävämpi pelastustehtävä kuin selväpäisen suksirikko kairassa.

Lisää kommentti rinkkaan

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: