Sokosti

Jokainen gramma on liikaa

Maaoikeussoppa kiehuu jälleen

Saamelaisten maaoikeusasia on noussut taas tapetille.

Enontekiön kunnanhallituksen puheenjohtaja puolusti vapaata liikkuvuutta ja saamelaiskäräjien puheenjohtaja tulkitsi kommentin laittomana sodanuhkauksena ja vertasi kh. pj:tä Pohjois-Korean Kim Jong-uniin. Media sekoitti asiaan myös valtakunnansyyttäjän.

http://yle.fi/uutiset/valtakunnansyyttaja_keskitalon_sotapuheet_eivat_kiihottamista_kansanryhmaa_vastaan/6586611

Soppa kiehuu kuumana tällä hetkellä.

Ylen sivuilla on pitkä keskusteluketju asiasta, mutta yhdessäkään kommentissa ei ole sivuttu, mitä maaomistus käytännössä tarkoittaa. Tuleeko meille retkeilijöille rajoituksia jokamiehenoikeuksiin, mahdollisia maksuja, menetetäänkö tuvat jne? Keskitalon kommentista voi aistia, että rajoitukset ovat mahdollisia?

Sotatila siitä tulisi, jos ILO-sopimus hyväksytään! Ihmiset täällä Lapissa elävät luonnosta. Ei voi olla niin, että toiset saamelaisryhmät voivat määritellä, kuka saa kulkea ja käyttää maita.

Linkki keskusteluun: http://yle.fi/uutiset/pitaisiko_valtion_antaa_saamelaisille_maa-alueet_takaisin/6584427

Aivan liikaa painotetaan sitä, mitä mahdolisesti on tapahtunut satoja vuosia sitten, kun pitäisi painottaa sitä mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Retkeilijän näkökulmasta kiinnostavinta on, mitä tulevaisuudessa tapahtuu ylipäätään. Onhan mahdollista, että maaoikeusasian myötä meidän oikeutemme vaeltaa Lapissa paranee. Sama koskee palveluja, eli autiotupia, laavuja, tulipaikkoja ja niiden huoltotöitä, joita karsitaan vuosi vuodelta säästösyistä.

Olisiko meillä yhteinen intressi saamelaisten kanssa?

Toivoisin omasta ja monen retkeilijän puolesta, että ILO-sopimusta ajavat ja asian parissa puuhaavat tahot kertoisivat suoraan mitä tämä sopimus merkitsisi käytännön tasolla meille jalkaisin ja suksin liikkuville, tupia ja laavuja käyttäville?

Advertisement

Lisää kommentti rinkkaan

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: