Sokosti

Jokainen gramma on liikaa

Keveiden varusteiden saatavuudesta

Kirjoitin edellisessä artkkelissa varusteiden ostamisesta ulkomailta. Kelasin aihetta mielessäni, ja mietin saako nykyistä varustusta edes kotimaasta.

Sattuneesta syystä kävin tänään kivijalkaliikkeessä, ja siellä ei ollut yhtään tuttua varustetta. Perus-trangiaa, raskasta telttaa ja muuta yleismaailmallista oli hyllyt täynnä, mutta UL-puolelta en havainnut mitään.

Mietitään asiaa tarkemmin edellisen ja tulevan reissun varustuksen kautta.

Reppuna on Goliten Jam2, joka toki on jo myynnistä poistunut malli. Varuste.net näyttäisi olevan ainoa kauppa koko Suomessa, joka myy Goliteä, mutta vain yhtä pientä reppua.

Makuupussina viimeksi oli Haglöfsin Lim. Niitä saa jopa Suomesta, mutta omani tilasin Ruotsista hieman edullisemmin. Yleensäkin Haglöfsin saatavuus muualta maailmasta on hieman heikompi.

Makuualustana on Therm-a-Rest, jonka harvinaisempia, eli lyhyitä ja kevyitä, malleja saa myös Suomesta.

Kattilaksi on tulossa Primuksen TiTech. Suomesta saa vain pienempää mallia ja vain yhdestä liikkeestä. Minkä takia maahantuoja ei halua näitä myytävän Suomessa, vaan ohjaa tilaukset ulkomaisiin liikkeisiin?

Keittimeksi saapui Karrimorin 48-grammainen malli, kuten vaellusnetissä kerroin. Sitä samaa keitintä saa monella muullakin nimellä, mutta vain ulkomailta. Suomalaisessa kaupassa lyödään kouraan reilun kilon Trangia ja litra tenttua.

Sporkkeja sentään saa Prismastakin. LMF:n maahantuojalla on pelisilmää, tai fiksut edustajat.

Terra Novan telttoja on alkanut saada Suomestakin, mutta jostain syystä valikoima on suppea ja ”perinteinen”, vaikka yhtiö valmistaa myös todella keveitä kisatelttoja. Reittipiste myy 1,42 kilon Laser-mallia UL-telttana, vaikka esim. itse käyttämäni Laser Competition olisi kolmanneksen kevyempi puhumattakaan keveämmistä malleista. Hintaa on toki tarjouksessakin perus-Laserilla saman verran, mitä Competitionilla muualla.

Jostain syystä UL-kamoja on saatavilla hyvin vähän, keinotekoisesti rajoitettuina tai ei ollenkaan. Kysynnän luulisi kuitenkin olevan jonkinlaista, sillä tämäkin blogi kerää mukavasti lukijoita ja vaelluspaikoissa ihmiset ovat juttujen perusteella kiinnostuneita keveämmistä vaihtoehdoista.

Toisaalta valikoimaa voi ohjata markkinatalouden lait, joilla taas hyvin usein ei ole mitään tekemistä itse tarpeen kanssa. On myös helppo myydä vaihtoehdoista tietämättömille Trangia Savottaan parin kilon kuitupussin kera – hyvään hintaan.

Viikkoa myöhemmin Kuonjarilta Saarijärvelle palatessa tulee vastaan päiden yli kohoavat tavaratornit, joiden alle ylämäkeen puuskuttavat kantajat lähes lyyhistyvät.

Yllä oleva ei ole pelkästään kielikuva, vaan olen itse tehnyt saman virheen, ja nähnyt vielä useammin.

Mainokset

2 responses to “Keveiden varusteiden saatavuudesta

  1. Juha 4.5.2013 17.31

    Huoltokatko-blogin Antti on myös kerännyt hyvän listan kevytretkeilyvarusteita myyvistä kaupoista. Hänen suosituksestaan kävin viime kesänä Tampereen Prisma Kaleva:sta ostamassa itselleni GoLite Jam -rinkan/repun. 🙂
    http://www.huoltokatko.com/2011/08/kevytretkeilykaupat/

  2. Juha 4.5.2013 17.42

    Ainiin, pari vuotta sitten ostin Retkiaitta:sta varsin kevyen soolo-teltan: Vaude Power Tokee UL, 860g. Viime vuonna mahduttiin kaverin kanssa käsivarren vaelluksella molemmat tähän telttaan, josta oltiin jätetty sisäteltta ja turhat pussukat pois. Tällöin painoa oli enää 540g.

    Jotain yksittäisiä keveitä varusteita Suomestakin tuntuu siis saavan. Laajempaa valikoimaa on pitänyt hakea ulkomaisista asialle omistautuneista nettikaupoista.

Lisää kommentti rinkkaan

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: