Sokosti

Jokainen gramma on liikaa

Moottorikelkkasafareita UKK-puistoon

Nythän se myrkyn lykkäsi. Lähikäyttö -sanan turvin ajetaan moottorikelkkoja UKK-puistoon. Kävijöitä ei ole tarpeeksi muuten.

http://yle.fi/uutiset/uk-puiston_lahikayttoa_halutaan_lisata/6631101

Siinä vieressä on Hammastunturin alue, missä saa ajella, mutta nähtävästi se ei riitä.

UKK-puiston järjestyssäännöthän ovat toisaalta jo nyt järjettömät. Esimerkiksi tässä ei saa telttailla.

Tuo lampi kuuluu puiston perusosaan, jossa saa telttailla vain merkityillä paikoilla. Jos tuonne joku eksyy samalla kun telttailet ja vielä häiriintyy siitä, niin onhan se perin kummallista. Nyt ollaan kuitenkin sallimassa kelkkailu samalle lammelle.

Toinen kummallisuus on, että Raja-Joosepista Hammaskodalle asti menee tie, joka käytännössä jopa maastoautolla ajettavissa pienellä vaivalla ja mönkijällä ihan normaalisti. Mönkijöillä siellä ajetaankin mm. rajavartijoiden ja poromiesten toimesta. Samalla retkeilijä ei saa ajaa fillarilla Anterin pyöräparkin laavua pidemmälle. Eli jos siitä Anterinmukan takaa menee mönkijä, se on ok, mutta jos fillari niin se on kiellettyä ja paheksuttavaa. Jatkossa siis fillarilla ei saisi edelleenkään ajaa selvää tietä, mutta kelkkasafarit ovat tervetulleita.

Kilpisjärven alue on jo kelkkarällääjien paratiisi, pitääkö Saariselän seurata perässä?

Kopterithan tuolla jo pörräävät, kun siellä harjoitetaan perinteistä saamelaista porotaloutta. Siinä tulee porokilolle hintaa, ja toisaalta missä muussa tehomaataloudessa käytetään helikopteria karjan hoitoon? Nettikeskusteluissa valitetaan usein Kilpsijärven kopterirallista, mutta UKK-puistossa niillä lennetään matalalla ja kiertäen samaa paikkaa pitkän aikaa. Häiriö on helposti isompi.

Jos kelkat nyt ajetaan puistoon, niin poistetaan samalla järjestyssäännöstä nämä järjenvastaiset asiat, eli telttailukiellot ja pyöräilykiellot selvillä teillä. Käytännöhän tässä varmaan käy niin, että kelkkailu sallitaan, mutta seuraavassa versiossa rinkkamiehen oikeuksia rajoitetaan, koska sellaiset tuovat vähemmän rahaa alueelle. Suomalainen virkamies on siitä kummallinen, että kaiken maailman rajoituksia pitää keksimällä keksiä, vaikka niille ei olisi mitään järjellistä perustetta.

Sitten yksi lainaus uutisesta:

Varsinaisia patikkaretkiä emme ole alueelle tehneet sen jälkeen, kun puisto on perustettu 30 vuotta sitten.

Syyksi tuohon Katajamaa sanoo sen, että ulkomaalaiset asiakkaat eivät ole niin viitseliäitä, että lähtisivät kiikuttamaan selässään suuria varustekuormia erämaihin tai vetämään perässään ahkiota. He haluavat nauttia helpommalla.

Jos tuo on ainoa syy, miksi ulkomaalaisia ei saa ohjatulle vaellukselle, niin kannattaa lukea tätä blogia. Jos viikon yksinvaellus onnistuu kahdeksan kilon repulla, niin ryhmässä vastaavalla tekee helposti 3-5 päivän varaustupareissun, vaikka mukana olisi vähän extraakin.

Haistan tässä myös markkinaraon. Jos eivät itse osaa, niin pitääkö etelän variksen lähteä bisneksen tekoon?

Advertisement

One response to “Moottorikelkkasafareita UKK-puistoon

 1. Jeskadam 12.1.2016 20.05

  Karttalinkissä mainitsemaasi paikkaan voit ihan rauhassa mennä telttailemaan. Voin kertoa sen kokemuksesta. Muutaman sadan metrin sisällä tuosta paikasta olen leiriytynyt sekä kesällä että talvella. Kukaan ei ole tullut pois häätämään.

  Eikä tule jatkossakaan. Siellä ei ole minkäänlaista valvontaa. Eikä minkäänlaista haluakaan valvoa järjestyssääntöjen noudattamista.

  Siellä Kuivalammella voit myös kaataa tarvittavan määrän pystykeloja ja tehdä niistä vaikka rakovalkean. Puiston johdolla ei ole siihenkään mitään huomauttamista. Kokemusta on siitäkin.

  Olen tehnyt luvattomista kelojen kaateluista ilmoituksen puiston johdolle. Olisi luullut siitä olevan aiheeksi Luontoon.fi-sivulle ”Ajankohtaista UK-puistosta” tai maininta puiston facebook-sivulla, mutta ei mitään. Vain niukka sähköpostivastaus että voi voi, näitähän sattuu. Ei me voida näille mitään, unohda koko juttu.

  Kopterit, moottorikelkat ja mönkijät pörräävät kansallispuistossa ihan Metsähallituksen luvalla. Kun Metsähallitus ei 80-luvulla kiivaasta vastustuksestaan huolimatta saanut estetyksi puiston perustamista, se sai kuitenkin rajatuksi pinta-alan murto-osaan esitetystä. Loppujakin se tuhoaa nyt monilla tavoin, esimerkiksi myöntelemällä avokätisesti näitä häirintälupia.

  Keloja ja muita puita poromiehet kaatavat Metsähallituksen luvalla puiston alueelta, samoin Metsähallitus hakkaa mottitolkulla itsekin. Tästäkö syystä retkeilijöitten kaatamista keloista halutaan vaieta?

Lisää kommentti rinkkaan

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: