Sokosti

Jokainen gramma on liikaa

Onko järkeä lähteä vaeltamaan toukokuun lopussa Lappiin?

Otsikon kysymys esitettiin Vaellusnetissä, ja kävin ottamassa asiasta selkoa Urho Kekkosen kansallispuistossa.

Lunta oli vielä siellä täällä ja pahimmillaan jouduinkin kiertämään pahimmassa paikassa polulta jopa 50 metriä, jotta pääsin eteenpäin tarpomatta soseen poikki. Muuten lumesta ei ollut tietoakaan ja maasto oli rutikuivaa.

Myöskään jokien vedet eivät enää olleet korkealla, mutta silti Luiron kahlaamossa piti vaihtaa Crocksit. Vettä oli polveen saakka, kun vähällä vedellä siitä voi mennä yli jopa nilkkapituisella kengällä kastumatta.

Väkeä oli kuin pipoa, joten toukokuun loppu ei ole paras mahdollinen aika niille, jotka haluavat olla rauhassa. Luiron Hilltonissa sain kuitenkin olla yksin yhden yön. Jouduin myös pakotettuna sekasaunaan ulkomaalaisten nuorten naisten kanssa Luirolla, joten siveelliselle gummisaapasvaeltajalle toukokuu ei selvästikään ole paras mahdollinen ajankohta.

Myös sääskejä oli jo alempana jonkin verran, ja puremilta en välttynyt. Seuraavan sateen jälkeen niitä on sitten oikeasti paljon. Räkkää pelkäävän kannattaa siis valita joku muu ajankohta, kuin toukokuu.

Lämpötila huiteli noin +20 – +25 tienoilla, ja yölläkään se ei juuri laskenut +10 kylmemmäksi. Tämä teetti ongelmia ruokien säilyvyyden kannalta, ja juustosta piti luopua kesken matkan. Niska paloi auringossa, joten toukokuussa lähtiöiden kannattaakin varata mukaan aurinkorasvaa.

Koska tilastojen mukaan toukokuussa on kylmä, niin arvon kanssavaeltajat päättivät lämmittää tuvan kamiinan punahehkuun, vaikka ulkona oli tuo em. +25. Näin sain myös Tuiskukurussa saunoa koko yön ylälaverilla.

Tulipa nähtyä myös mieleenpainuva tempaus. Ensin kajakilla Luirojoki ylös, sitten kajakin veto Sokostin yli Muorravaarakanjoelle ja siitä meloen Raja-Jooseppiin.

Varusteista sitten seuraavassa numerossa.

 

IMG_1319

 

Advertisement

One response to “Onko järkeä lähteä vaeltamaan toukokuun lopussa Lappiin?

  1. Tomi 20.3.2014 14.53

    Olin viime keväänä touko-kesäkuun vaihteessa UKK:ssa, matkasin Aittajärveltä Sarviojan (tms), Muorravaarakan, Anterinmukan kautta Hammaskuruun, sieltä Sokostin yli Maantiekurun kautta takaisin. Ihmisiä näin Sarviojalla ja Muorravaarakassa, loppumatkalla ei vilaustakaan. Lämmin oli ja joissa vettä riittämiin, teltassa hyvä yöpyä. Anterissa en tosin voinut vastustaa patjojen kutsua, mutta lämmitystä ei tosiaan tarvinut. Tomi K

Lisää kommentti rinkkaan

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: