Sokosti

Jokainen gramma on liikaa

Raappanan kammin korjaustarpeesta

TiMoKo otti blogissaan esille Raappanan kammin korjaustarpeen. Kammihan on Luirojärven rantamilla sen koillispuolella. Olen monta kertaa kävellyt siitä ohi, mutta yötä en ole ollut, enkä varmaan mahtuisikaan. Yöpymismerkintöjä vieraskirjassa on hyvin vähän, ja vain kerran olen nähnyt siellä jonkun yöpyneen.

Kammi on pieni. Lavereiden jalkopäät menevät ristiin ja kovin pitkä ihminen sinne ei yöksi mahdu. Muutama kuva eri vuosilta:

IMG_2100

IMG_0192

IMG_0193

Sisätilojen kuvaamiseen tarvittaisiin näemmä kalansilmä…

Joka tapauksessa kunnostusta ajatellen tulisija näyttää vaaralliselta. Kasasta kiviä on tehty avotakka, jonka päällä ei todennäköisesti ole kunnon vesieristystä. Näin vesi pääsee rapauttamaan muurauksia, tunkeutuu kivien väliin ja jäätyy. On siis suuri riski, että tuli karkaa maapohjaan tai turpeeseen, varsinkin jos tulta pidetään sulan maan aikaan. Korjauksen myötä pienehkö kamiina eristetyllä piipulla olisi ehdoton parannus. Kuten kuvassa nähdään nykyisin kivikasan läpi on painettu melko ruostunut hormiputki, joka toki on paloriskin kannalta tarpeeksi korkea.

Suurempi ongelma on, että kammi on liian matalalla paikalla. Vaikka kuvassa näkyykin ovelta poispäin kaivettu oja, tuppaa vesi tulemaan kynnyksen yli kammiin kovalla sateella ja lumien sulamisen aikaan. Jos kammi rakennetaan perinteitä kunnioittaen vanhan malliseksi uudestaan, olisi hyvä korottaa sen lattiaa 20-50 cm nykyisestä tasosta. Tämä taas vaatii hieman nykyistä suuremman turvekeon tekemistä kammin päälle.

IMG_0197

Hirsien kunnosta minulla ei ole tarkempaa muistikuvaa, mutta melko varmasti osa on jo aika rapeassa kunnossa. Paljon uudemmissakin rakennelmissa, kuten Termisjärven autiotuvan puolella, hirsissä on esiintynyt hometta. Johtunee huonosta tuuletuksesta yhdistettynä satunnaiseen käyttöön.

Epäilisin, että kunnostusta varten olisi syytä kaivaa koko nykyinen kammi pois turpeen keskeltä ja tehdä alusta alkaen uudestaan kunnossa olevat hirret hyödyntäen. Koska lähes koko kammi menisi uusiksi, ei korjaustarve ole sinänsä akuutti, kunhan tässä vaiheessa dokumentoidaan riittävän tarkasti millaiseksi kammi on alunperin suunniteltu.

Advertisement

One response to “Raappanan kammin korjaustarpeesta

  1. Kalle Kairankiertaja 6.1.2014 9.43

    Hyvää pohdintaa korjaustarpeista. Mielestäni juurikin tällaisista pohdinnoista pitääkin tällaisessa asiassa lähteä liikkeelle. Toivottavasti asia herättää mielenkiintoa, silloin tämä tarinasi voisi saada hienoa jatkoa

Lisää kommentti rinkkaan

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: