Sokosti

Jokainen gramma on liikaa

Uusi ja vanha Akukammi

Uusi ja vanha Akukammi sijaitsee Paistunturissa Utsjoella. Kuivin rengasreitti menee kammien kautta, ja kammit sijoittuvat Njavgoaivin ja Kuivin tupien välille.

Tunturilatu rakensi alkuperäisen kammin vuonna 1959 pienehkön avoimen suon pohjoisreunalle. Myöhemmin törmän päälle on tehty puuvaja ja hieman alemmaksi huussi.

IMG_0903

IMG_0904

IMG_0905

Kammissa on koivurunko, jonka päällä on muovitus, jonka päälle taas turve on ladottu. Kivistä on tehty tulisija ja rautainen piippu nousee kammin yläpuolelle.

Uusi kammi on rakennettu vanhan viereen 2008-2009. Se on oikeastaan enemmän tupa kuin turvekammi, sillä sisällä on lautaseinät ja -lattia, kamiina, pöytä ja laverit.

IMG_0813

IMG_0814

Hmm, sisäkuva jäi ottamatta, lisätään puutelistalle… No, vilkaiskaa patikka.netin tupasivun lisäkuvista

Jos mietitään edellisessä kirjoituksessani pohtimaani Raappanan kammin korjaustarvetta, niin tässä voisi olla yksi vaihtoehto; rakennetaan kokonaan uusi ja annetaan vanhan olla muistomerkkinä, kunnes se vaipuu luonnostaan unholaan.

Saariselän kävinäpaineen huomioon ottaen luulisin, että aluksi Uusi Raappana tulisi olemaan kuitenkin varauskammi, kuten kävi esim. Hammaskodan kanssa. Vanhan avoimen ja palaneen kammin, tai oikeastaan kodan tilalle tehtiin uusi hirsikota, josta tuli varauskammi.

Paistunturissa kävijäpaine ei ole kova. Moni kulkee suoraan Sulaojalta Kenestuvalle, edes käymättä Kuivin reitin kautta. Lisäksi tällä pätkällä on myös Njavgoaivin, Kuivin ja myös hieman kauempana Ruktajärven tuvat. Luirojärven ympäristössä tilanne on kuitenkin eri, avoimena kammi olisi luultavasti melko kovalla käytöllä.

Huussi ja puuvaja Raappanalla olisi jo valmiina.

One response to “Uusi ja vanha Akukammi

  1. Paluuviite:Paistunturissa | Sokosti

Lisää kommentti rinkkaan

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: