Sokosti

Jokainen gramma on liikaa

Pöyrisjärvi vaellusalueena

Tulipa kerran vuosia sitten käytyä Pöyrisjärven erämaassa katsomassa paikkoja. Kovin montaa päivää ei ollut aikaa, joten reitti meni kutakuinkin Kalmakaltio – Naltijärvi – Lenkihaka – Naltijärvi – Kalmakaltio mukaisesti. Kaikilla mainituilla tuvilla tuli myös pyörähdettyä.

Itse Kalmakaltion tupa on liian lähellä autotietä, koska siellä oli tähtikeulalla saapuneet kaljaporukat tulleet kalaretkelle. Heti eteisessä oli kossupakki ja useampi kaljapatteristo. Muutenkin alueen tuvat ovat ryyppymiesten suosiossa tyhjien pullojen määrästä päätellen.

Mutta edellinen ei poista hienoa vaelluskokemusta. Kovia nousuja ei ole, enimmäkseen tasaista hiekkatievaa, kumpuilevaa preeriaa ja siellä täällä hiekkarantaisia lampia. Tämmöistä maisemaa ei ole kovin monessa paikassa Suomessa.

IMG_2433

Maastossa menee tupien välillä selkeä mönkijäura, mitä pitkin pääsee myös maastoautoilla. Niillä paikalliset liikkuvat kalastamassa ja porotöissä. Ompa alueella myös muutama vakinaisempi asumuskin, ainakin Naltijärvellä ja pohjoisempana Pierkkujärvellä.

Paikalliset yrittäjät ovat ainakin ennen järjestäneet maastoautokuljetuksia Norjan rajalle, josta alkaa Ylä-Inarijoen kansallispuisto. Se on myös kalastajien suosiossa. Nykyisellään Kalmakaltion loma on suljettuna, joten palveluntarjoajista ei ole minulla tarkempaa tietoa.

IMG_2439

Pohjoisempana Lenkihaasta eteenpäin Norjan rajalla on korkeampaa puutonta avotunturia. Rajalinja seurailee vedenjakajaa ja mönkijäura kulkee myös avotunturissa vältellen keskiosien eteläisiä suoalueita. Parhaat telttapaikat ovat kirkasvetisten lampien rannalla, joita riittää matkan varrella.

IMG_2401

Myös tuvissa tuli oltua muutama yö. Tungosta ei ollut, vaikka oli jo kesäkuun loppupuoli. Paikallisia kulkijoita lukuunottamatta näimme itse erämaassa vain yhden vaeltajan.

IMG_2414

Reissusta näyttää olevan jo aikaa, kun mukanakin oli perinneretkeilyvaruste tavaroiden kantoon. Ehkä tulevina vuosina alueelle pitää palata nykyaikaisemman varustuksen kera 🙂

Lisää kommentti rinkkaan

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: