Sokosti

Jokainen gramma on liikaa

Karttojen virheistä

Karttojen laatu on vähän kummallinen asia. Suomessa retkeilykartasta saa maksaa 30-50% enemmän kuin Ruotsissa, Norjassa tai Islannissa. Kaksi jälkimmäistä mielletään vielä (vähän aiheetta) kalliimmanpuoleisiksi maiksi. Isommalla rahalla luulisi sitten saavan viimeisen päälle tehdyn laadukkaan tuotteen mutta katin kontit.

Karttojen tekemistä ohjaa Suomessa muutama perusperiaate. Ne ovat järjetön kiire, perinnetiedon puute ja rahapula sekä tietysti perisuomalainen maksavan kuluttajan aliarviointi.

Otetaan nyt vaikka nämä monille tutut Saariselän kartat. Painoksesta riippuen siellä lukee Sorvusoja, Sarvioja tai Sarvijoki. Samoin eri painoksissa saattaa puuttua lampia kokonaan ja vähän vanhemmista kokonaisia isoja järviäkin. Siulapääkin on siirtynyt kilometrikaupalla aina kartantekijän mielialan mukaan.

Onko näillä asioilla sitten väliä? Ehkäpä vaaratilanteessa. Jos sumussa tilataan kopteri tietyn nimiseen paikkaan ja kopterimiehillä onkin sitten eri painos. Saariselän alueen poromiehetkin ihmettelivät nimien sekamelskaa. Päädyttiin ratkaisuun, että Metsähallitus laittaa joka tunturin laelle kyltin paikan nimestä 🙂

No takaisin niihin vaaratilanteisiin. 2007 julkaistusta Pallas-Yllästunturin kartasta on poistettu autiotupia merkkaavat perinteiset symbolit ja roiskittu sattumanvaraisesti hehtaarien kokoiset teemasymbolit. Rihmakurun kota on 400 metriä pielessä oikealta paikaltaan ja Tappurin autiotupa on 900 metriä pielessä. Jos illalla lumimyräkässä koittaa löytää tuvalle tämmöisen lärpäkkeen kanssa niin noutaja tulee. Ainiin, Rautuojan symboli on 300 metriä sivussa läpitunkemattoman pusikon ja puronotkelman väärällä puolella.

Myös osa ulkoilureiteistä on piirretty miten sattuu. Esimerkiksi Rihmakurun kohdalla se laitettu menemään todellisuuden vastaisesti jyrkimmältä kohdalta suoraan rotkoon.

Yleensä ulkoilujärjestöt ja ns. vanha liitto vannottavat tunturiin menijöitä kartan ja kompassin nimeen, mutta jos kartta näyttää tuvat pieleen niin kotona gepsiin tallennetut koordinaatit lienevät sitten se parempi vaihtoehto. Gepsi voi tietysti mennä rikki, tai sammua, mutta jos kartta on jo piirtäjän pöydällä rikki…

Katsotaan sitten esimerkinomaisesti yhtä surkuhupaisinta viritystä, eli Enontekiön opas- ja virkistyskarttaa mittakaavassa 1:100000 vuodelta 2004. Ensimmäisessä painoksessa gps-koordinaatit olivat 10 kilometriä pielessä. Kartta luvattiin vaihtaa tuoreempaan versioon, ja minäkin vierailin paikallisessa Maanmittauslaitoksen byroossa asian tiimoilta. Lupasivat soittaa miten vaihto järjestyy ja ottivat yhteystietoni. Olen nyt odotellut sitä soittoa jotain seitsemän vuotta, mutta byrokraateilla lienee parempaakin tekemistä, kuin palvella asiaksta. En kyllä aistinut minkäänlaista kiirettä käynniläni…

Kartalta puuttuu myös runsaasti rakennuksia. Erämaa-alueen ulkopuolella suunnilleen kaikki rakennukset on merkittynä, mutta jostain syystä erämaa-alueilla kartantekijä on halunnut pimittää osan rakennuksista käyttäjältä. Kartalta puuttuu muun muassa Urtashotelli, Munnikurkkion autio rajavartioasema, Raittijärven kylä, Toskaljoen huoltotupa ja monet muut rakennukset. Syitä tälle voi vain arvailla. Kartan teossa on ollut mukana mm. Metsähallitus (byrokraatteja), Enontekiön kunta (byrokraatteja) ja Maanmittauslaitos (byrokraatteja).

Sitten voisi mainita näistä saamenkielisistä nimistä. Laajat tunturialueet on merkitty samalla fontilla ja fonttikoolla kuin yksittäiset pienet kohteet, ja näin ei voida tietää mitä maastokohdetta mikäkin nimi tarkalleen osoittaa. Osassa tapauksista saamenkielisissä nimissä on käytetty sellaisia kirjaimia, mitä saamen aakkosissa ei edes ole. Siis kääntäen, että meidänkielisten kartoissa olisi vaikka Hoßan Œlløri-järvi. Joillakin karttalehdillä saamenkielisestä nimistöstä on kirjoitettu väärin jopa 30%. Utsjoella on olemassa myös yleisesti käytössä suomenkieliset nimet alueen paikoille, mutta kartantekijä päätti pudottaa ne pois kartalta ja korvasi ne väärinkirjoitetuilla ja -kohdistetuilla saamenkielisillä nimillä. Ja kukaan ei tiedä, miksi näin tehtiin.

Näistä asioista on turha kysellä kartantekijöiltä, koska asioihin ei saa vastauksia. Ei, vaikka olisi erityisen kiinnostunut asioista.

Lähteinä tälle sepustukselle oman tarkkailun lisäksi mm. Teeriahon kirjat ja Maankäyttö 3/2004, sekä erinäiset nettisivut ja keskustelut.

 

Advertisement

4 responses to “Karttojen virheistä

 1. Lasse 17.1.2014 21.45

  ”Lähteinä tälle sepustukselle oman tarkkailun lisäksi mm. Teeriahon kirjat ja Maankäyttö 3/2004, sekä erinäiset nettisivut ja keskustelut.”

  Samaa olen itsekin monesti ihmetellyt. Mikä on se instanssi, jolle on annettu valtuudet päättää karttanimistä? Kuka valtuudet on antanut? Millä perusteilla outoja muutoksia karttoihin on tehty?

  Olisit toki mieluusti voinut laittaa linkkejä näihin ”erinäisiin nettisivuihin ja keskusteluihin”.

  • Sokosti 18.1.2014 18.55

   Menit juuri tämän kirjoituksen aikoihin muuttamaan sivusi osoitetta, niin en löytänyt sitä siihen hätään vaikka etsin, olen sitä monesti lueskellut. Mutta lukijat, klikatkaapa tuota ylemmän kommentin Lasse-sanaa niin löytyy hyvä yhteenveto Saariselän alueen nimistä eri aikakausien kartoissa.

   • Lasse 18.1.2014 19.44

    DNA:n syytä osoitteen muutos, vuodenvaihteessa tuli korjattavaksi aika paljon näitä linkkejä.

    Karttasivu on jo vanha ja se pitäisi päivittää, kun sille näyttäisi olevan kiinnostusta. Uudemmissa kartoissa jatkuu sama ilmiö. Kummallisia virheitä ja vanhojen, vakiintuneitten nimien muutteluita ilman näkyvää syytä.

 2. Ansku 16.5.2015 21.36

  On muuten totta tuo Rihmakuru. Kaverin kanssa ihmeteltiin et mikäs kartalta merkitsemätön kota toisen tunturin rinteessä näkyy, mutta itse karttaan merkittyä kotaa ei löytynyt.

  Meidät haettiin tunteja myöhemmin mönkijöillä pois tunturista, koska lumipyryssä emme päässeet suojaan lisäämään vaatetta päälle, vaan päätimme jatkaa matkaa Tappuriin!

  Joka on myös väärin merkattu.

Lisää kommentti rinkkaan

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: