Sokosti

Jokainen gramma on liikaa

Kevon vaellus

Tuli käytyä kerran Kevolla.

Ensin autolla Sulaojalle, lähelle Karigasniemeä. Tulomatkalla satoi, joten viivyttelin. Kahvit Kielajoella ja sade antoi vähän periksi.

Vaelsin Kuivin reitin, jolle matkaa tuli reilut 80 kilometriä.

Ensimmäinen tauko Luomusjoen nuotiopaikalla. Mielestäni tämä paikka on yksi hienoimpia leiripaikkoja koko Lapissa. Olenkin ollut tässä usein yötä joko mennessä tai tullessa.

IMG_0811

Sitten matka jatkui kohti Ruktajärven tupaa. Kymmenen kilometrin patikka kulki suurimmaksi osaksi pitkin Luomusjärvien välistä harjua. Tämäkin maisema on melko ainutlaatuinen, vaikkakin tämmöisiä löytänee muualtakin päin Lappia, mutta ei välttämättä tässä mittakaavassa.

IMG_0815

Ruktajärven tuvalla oli sitten aika asettua yöksi aloilleen. Laittelin teltan, vaikka tuvassakin olisi ollut tilaa. Keittelyt suoritin kuitenkin sisätiloissa. Myös päivän tihkuissa kastuneet rojut saivat kuivua rauhassa tuvan lämmössä.

IMG_0819

Tienhaarasta oikealle ja kohti puistoa ja kanjonia. Muutaman päivän päästä tulin takaisin vasemmalta Njavgoaivilta päin. Keli oli jo parempi, ei satanut, mutta ei ollut myöskään kuuma.

IMG_0823

Jo kolmen kilometrin päässä odotteli ensimmäinen  tulipaikka, Geavvogeašláttu. Väkeä oli liikenteessä runsain mitoin. Tämä paikka on vähän hankalassa maastossa, vaikka muistaakseni telttailukin on sallittua.

Jatkoin avotunturin kautta kohti seuraavaa taukopaikkaa, Suohppášájan kotaa. Keittelin kodassa ja pidin melko pitkän tauon, ennen matkan jatkamista.

IMG_0830

Näitä kotia saisi olla enemmänkin. Edullinen valmistaa, edullinen huoltaa, eikä ole yhtä järeä kuin tupa. Tässä voi pitää suojaa talvellakin. Yksi oli kaiketi suunnitteilla Akukammin ja Kuoppilasjärven välille, mutta sillekin löytyi vastustajansa. Sinänsä siellä olisi hyvä olla kuivattelupaikka, koska kesäaikaan Madjoen tupa on puiston puolella ja siten sinne ei saisi mennä.

IMG_0839

Sittenhän se kanjoni pian aukesikin. Tunne on huikaiseva, sillä juuri tästä suunnasta tullessa kanjoni avautuu eteen täysin yllättäen tunturikoivikon keskeltä. Polku jatkuu vasenta sivua pitkin, ja heti kohta kanjonin reunalla on seuraava tulipaikka. Vietin siinä vähän aikaa ja matka jatkui kohti Fiellua.

IMG_0856

Välillä ylös, välillä alas, avotunturia, tunturikoivuja – siitä on reitti tehty. Fiellulle on rappuset alas ja siellä oli teltanpaikat vähän kintaalla, mutta sekaan mahtui. Nähtävääkin oli kuten…

IMG_0860

… Fiellun putous…

IMG_0861

… maahisen mökki….

IMG_0862

… ja luettelo paikannimistä.

Yö kului taas tietenkin teltassa. Aamulla puurot helttaan ja kohti Kuivin tupaa.

IMG_0877

Matkalla pysähdyin Buordnajeággin tulipaikalla. Siellä oli huussi, puuvaja, penkkiä, grilliä jne mutta nyt tämäkin paikka jostain syystä purettu pois. Tätä kylttiäkään ei enää tietojeni mukaan ole. Olen siis saanut kokea jotain ainutlaatuista! Täällä napostelin lounasta ja katselin harvaa tasaista tunturikoivikkoa. Kiva maisema tällä kohdalla!

IMG_0883

Yö teltassa Kuivin tuvan vieressä. Yöttömän yön aurinko lämmitti läpi yön, makuupussia en tarvinnut. Päivän ohjelmaan kuului myös Kuivi-tunturin huiputus.

IMG_0893

Kuivilta näin Norjan lumihuippuiset vuoret, tai tuntureitahan nämäkin taitavat olla. Etualalla on Paistunturin erämaa-aluetta, jossa saa toistaiseksi tallustella vapaasti.

IMG_0903

Seuraavana päivänä tepastelin Kuivilta Akukammille, joka oli jo vähän huonossa hapessa. Nykyäänhän siellä on uusi komea kammi vanhan vieressä. Matka jatkui edelleen Njavgoaivin tuvalle, jossa vietin yön kodassa tuvan vieressä. Pöytä on kiva idea. Laittelin siinä ruuat ja lepäilin penkillä hetken.

IMG_0908

Njavgoaivilta matka jatkui seuraavana aamuna kohti Ruktajärveä, jonne saavuin juuri ennenkuin ukkonen tuli lähes päälle. Loppumatkasta piti laittaa rivakasti töppöstä toisen eteen, mutta toisaalta sinne oli onneksi alamäkeä.

Lopuksi matka kävi taas Luomusharjua pitkin kohti Luomusjoen tulipaikkaa, jossa olin yötä. Siitä sitten kevyt vartin kävely autolle ja taas yksi vaellus oli taputeltu. Hyvä paikka ja hyvät muistot. Kevon kanjoni on paikka, jossa kannattaa jokaisen vaeltajan joskus käydä.

IMG_0912

Mainokset

Lisää kommentti rinkkaan

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: