Sokosti

Jokainen gramma on liikaa

Pikapyrähdys Pöyrisjärven erämaahan

Yhtenä juhannuksena oli muutama päivä vapaata, ja tuli ajeltua Kalmakaltioon ja takaisin. Auto parkkiin Kalmakaltion loman pihaan ja siitä se matka lähti etenemään.

Mukana oli muitakin, joten kantolaitteeksi otin Savotan häkkyrän, johon veivasin kiinni Biltema-merkkisen 4 kilon teltan. Vaikka joku voisi epäillä, niin hengissä tultiin takaisin.

IMG_0507

Kuljettiin Kalmakaltion tuvan ohi poikkematta ja jäätiin yöksi järvenrantaan mönkijäuran lähistölle. Pikkuisen kun poikkeaa uralta, niin eipä tuolta hiekkakumpujen seasta tiedä mistä tuli ja minne pitäisi mennä.  Täällä on paljon pieniä mukavia lampia.

IMG_2401

IMG_2407

Seuraavana päivänä talsittiin Naltijärven tuvalle ja siitä edelleen seuraavalle, eli Lenkihakaan. Polttopuita ei ollut liiterissä, vain kasa märkiä rankoja liiterin sivulla. Metsähallituksella ei ole vara huoltaa näitä tupia, budjetista on varmaan leikattu osa Kreikkaan tms.

Lenkihaassa oltiin isäntinä oikein yötä sisällä tuvassa. Siitä sitten jatkettiin aamulla pohjoista kohti ja käytiin katsomassa Pierkkujärven taloja järven takaa.

IMG_2423

Käkkälöjoesta pääsee helposti yli tästä. Paluumatkalla oltiin yötä sitten Naltijärvellä, ja koska tyhjää oli niin mentiin taas tupaan. Seuraavana päivänä marssittiin uraa takaisin ja poikettiin katsomassa se Kalmakaltion tupa. Se oli näemmä otettu asumiskäyttöön sillä eteisessä oli useampi kori kaljaa, ruokia, tuvan pöydällä kossupullot ja makuupussit pitkin lavereita. Tuvan yläpuolisella parkkipaikalla oli myös ko. kalastajaporukan auto parkissa. No jokainen tyylillään, mutta tämän tuvan suhteen kannattaa varautua siihen, että se on vallattu ryyppäävien kalastajien toimesta.

IMG_2398

Mielellään itse toivoisi, että autiotuvat säilyisivät perinteisten rauhassa vaeltavien nukkumasijoina, eikä niitä vallattaisi kesämökeiksi. Kumman polun sinä valitsisit?

IMG_2439

Viimeisenä yönä oltiin Kalmakaltion Loman lakanoissa, ja jätettiin näin rahaakin paikkakunnalle.

Advertisement

3 responses to “Pikapyrähdys Pöyrisjärven erämaahan

 1. Nautsi 18.2.2014 18.28

  Välttämäti ei Metsähallitus ole puuhuoltoa laistanut. Moottorikelkan reessä kun motti ilmasia klapeja heilahtaa kevyesti paikallisten tupia ja saunoja lämmittämään. Joku on tällaista siellä taannoin jäljistäkin päätellyt.

 2. Sokosti 18.2.2014 19.18

  Tämmöinen teksti on metsähallituksen sivuilla, rahat on loppu:

  ”Valtion tiukentuneen rahatilanteen vuoksi Pöyrisjärven erämaa-alueella autiotupien Naltijärvi, Lenkihaka, Korteoja, Staalojärvi ja Nallatupa vuotuinen polttopuu- ja jätehuolto tehdään jatkossa vain joka toinen vuosi. Tuvat on huollettu vuonna 2012, ja ne tullaan huoltamaan seuraavan kerran keväällä 2014.”

  http://www.luontoon.fi/tuvat/lappi/pohjoislappi/naltijarviautiotupa/Sivut/Default.aspx

  • Nautsi 18.2.2014 20.24

   Juu, tuo oli tiedossa. Ja Naltijärvellä käydessäni liiteri oli niin piukassa puuta ettei meinannut ovi mennä kiinni. Silti vain tuon pöllimisepäilyn jostakin seudun tupakirjasta luin. En sitä ite keksinyt. Puut hyvinkin riittäsivät kahdeksi vuodeksi, jos niitä vain reppuselät tai ahkionvetäjät polttasivat…

Lisää kommentti rinkkaan

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: