Sokosti

Jokainen gramma on liikaa

Vuomakasjärveltä vasempaan – Käsivarren kuuma heinäkuu

Tämänkertainen artikkeli johdattaa Käsivarteen, jossa käännyin Vuomakasjärveltä vasempaan, Urtaslaaksoon. Siellä on Suomen komeimmat maisemat ja sinne aion myös palata.

Lähtö tapahtui perinteisesti Kilpisjärveltä. Kamat kasaan ja kohti Tsahkaljärveä paahtavassa helteessä. Elettiin heinäkuun puolta väliä. Alunperin oli tarkoitus käydä Haltilla ja kääntyä sitten oikealle, mutta tuli muutama mutka matkaan.

IMG_0656

Käppäilin Saarijärven tuvalle Saanan jäädessä taakse. Iltapalan jälkeen käyskentyä, uiskentelua ja nukkumaan ilman makuupussia, sillä tupa oli kuuma. Kuumemmaksi se tuli aamulla kun aurinko porotti seitsemän aikaan suoraan ikkunasta kohti naamaa. Muutamat muut kanssakulkijat olivat keksineet ottaa reunapaikat – hyvä valinta.

Tempaisin aamiaista ja lähdin kiipeämään Duolljehuhputin ja Kuonjarvarrin satulaan. Pitkä ajomatka, kuuma keli, rankka nousu ja vähät yöunet kostautuivat. Tempaisin satulaan 1000 m korkeuteen teltan ja painuin uudestaan unille. Tiedoksi, että tuolla paikoilla on myös vettä.

IMG_0660

Muutama tunti lepoa ja matka jatkui paljon paremmissa tunnelmissa. Suunta Kuonjarjoen laaksoa pitkin Kuonjarin tuvalle lounastamaan.

IMG_0661

Pilviä ei juurikaan ollut ja aurinko poltteli selkää. Lähdin jatkamaan matkaa seuraavalle yöpymispaikalle, Meekon autiotuvalle. Porojärven laakso, Saivaara ja Meekon pahta tervehti heinäkuista kulkijaa komeilla maisemillaan.

IMG_0669

IMG_0670

Meekon tupa oli taas täysi joten asettelin teltan pihamaalle. Illalla oli kuuma, yöllä oli lämmin ja aamulla oli jälleen kuuma. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta täyden kierroksen ja vettä kului. Rinkassa olleet pitkät kalsarit naurattivat.

Aamulla jatkoin matkaa Meekolta kohti Vuomakasjärveä. Tässä vaiheessa mieleeni tuli ajatus, että taidan oikaista suoraan Urtaslaaksoon käymättä Haltilla, sillä kuuma keli oli viemässä voimia. Kulkuvaatteina shortsit, t-paitakin oli rinkassa. Ja tämä semmoinen paikka, missä voi tulla heinäkuussa lunta?

Ensin kuitenkin ohitin Meekonpahdan kivikot veronmaksajien tarjoamia pitkoksia pitkin.

IMG_0674

Vuomakasjärvellä ylitin ensin Vuomakasjoen siltaa pitkin, kiersin järven vastapäivään ja ylitin Pitsusjoen nimismiehen kämpän kohdalta. Lounaan nautin nimismiehen pihakalusteita hyödyntäen.

IMG_0680

Komean hirsituvan etualalla lähempänä järveä on rajavartioston vanhempi maja. Tämä taitaa olla melko kriminaalia aluetta, kun Tullilla on kämppä Meekolla, Nimismiehellä ja Rajalla vähän matkan päässä Vuomakkaalla.

IMG_0684

Sitten jatkoin matkaa kohti legendaarista Urtashotellia. Matkalla näin kauempaa pari vaeltajaa ja ihailin Riimmajärven rantoja.

IMG_0691

Sen jälkeen tutustuin hotellin eri osa-alueisiin.

IMG_0692

IMG_0695

IMG_0697

Lämpöaalto hellitti hieman pienen sateen myötä. Asettelin teltan ja söin hieman välipalaa.

IMG_0700

Kuuron mentyä ohi lähdin kiipeämään kohti Kovddoskaisin huippua soittaakseni muutaman puhelun. Rinteellä oli vartija.

IMG_0708

Kiipeilyn lomassa ihastelin Suomen kauneimpia maisemia.

IMG_0710

IMG_0711

Hotelli on pienenä pisteenä Riimmajärven rannalla. Ylhäältä tiirailin mahdollisia ylityspaikkoja, jos hotellille saapuu Kaahperusvaarojen suunnasta.

IMG_0716

Yöllä nukutti vähän paremmin, vaikka kuumuus toki jatkui. Aamiaisen jälkeen lähdin talsimaan kohti Lossujärven autiotupaa.

IMG_0717

Lossulta päin tuli muutamia kalastajia. Parasta oli kävellä loppumatka Lossujärvelle joen pohjaa pitkin.

IMG_0720

Lossujärven tuvalla ei vielä tässä vaiheessa ollut muita majoittuneena sisälle, mutta muutama kalastajan teltta kylläkin. Kuvassa näkyy myös varustukseni. Reppuna Goliten Jam2, ja makuualusta köytettynä sen kylkeen. Painoa koko setillä lähtiessä noin 10 kiloa, tässä vaiheessa enää ehkä 6-7 kiloa. Kevyellä mentiin.

IMG_0725

Lossun tuvalla evästelin ja lähdin ottamaan selkoa saman järven rannalla olevasta Rajavartioston tuvasta. Siellä oli käynnissä jonkin sortin kemut, pullojen kilinää ja paidattomia miehiä rannalla. Siispä zoomilla yksi kuva ja poistuin takaisin retkeilijöiden puolelle.

IMG_0728

Yö meni mukavasti tuvassa. Aikaisin aamulla tein puurot ja lähdin kohti naapurivaltiota Norjaa. Poroaidasta löytyi miehenmentävä aukko ja samalla tuli katsastettua myös Lossun Norjan puoleinen tupa.

IMG_0737

IMG_0744

Lossun tuvalta aloin laskemaan kohti Skibotnin tietä. Alhaalta päin tulijat harhautuvat joskus Didnujoen risteyksessä kulkemaan suoraan jokien risteyksessä. Alhaalla olevassa kuvassa näkyy, minkälaiset opasteet paikalle on rakennettu aikojen kuluessa.

Kaksi pystyssä olevaa keppiä ja kivistä tehty nuoli näyttävät oikean suunnan. Jokea ei kuitenkaan kannata ylittää tästä, vaan kuvasta sata metriä oikealle on vähemmän pusikkoinen paikka.

IMG_0747

Didnun varrelta tavoitin myös vesivoimalan ja kävelin loppumatkan voimalan huoltotietä pitkin alas Skibotnin tien varressa olevalle levähdyspaikalle.

IMG_0751

Vastaan tulleet vaeltajat kertoivat maksaneensa taksista Kilpisjärveltä Didnulle 50 euroa. Matkaa tulee vain 15 km, joten joko hinta ei pitänyt paikkaansa tai rajan ylitettyään taksi voi hinnoitella matkansa enimmäismaksujen ohi. Oli miten oli, niin olin ajatellut, että tiellä on sen verran trafiikkia että aikani odoteltuani joku veisi minut autolleni Kilpisjärvelle. Tällä kertaa odottelua kesti tasan 10 minuuttia. Skibotnin suunnasta tuli levähdyspaikalle Kilpisjärven suuntaan menossa olleen pariskunnan auto. Jam2 syliin takapenkille ja he veivät minut Luontotalon parkkipaikalle.

Kotimatkalla oli kuuma ja auto vaihtui pian ilmastoituun malliin.

Kokonaisuutena reissu oli varsin onnistunut, vaikkakin kuumuus teki olosta tukalan. Mietin millaista se tukaluus olisi ollut 20 kg Savotta selässä. Monen vastaantulijan ilme kertoi paljon.

Advertisement

Lisää kommentti rinkkaan

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: