Sokosti

Jokainen gramma on liikaa

Juhannus Termisjärvellä

Juhannuksen seutu Käsivarressa on hiljainen. Kulkijoita ei ole, koska nettifoorumeilla vaeltajat on peloteltu lumella ja korkealla olevilla vesillä pysymään poissa vielä muutaman viikon ajan. Siispä sinne.

Auto parkkiin Luontotalon parkkipaikalle, rinkat selkään ja tuttua mäkeä ylös kohti Tsahkaljärveä.

IMG_0131

Ajomatka oli ollut pitkä, ja alkoi kääntyä iltaa kohti. Tarkoitus oli tallustella Termisjärven tuvalle, mutta päätettiin jäädä yöksi matkan varrelle, Marjajärvien pohjoispuolelle. Uusi Saksasta saapunut teltta oli ensitestissä, ja tuntui toimivan hyvin.

Aamulla jatkoimme matkaa mukavassa säässä kohti Termisjärven tupaa. Siellä ei ollut ketään. Edellisenä päivänä olimme nähneet vain yksinäisen poromiehen ajamassa mönkijällä Ailakkavaaran rinteellä.

IMG_0142

Termisjärven tuvalle kulkee selkeä polku, mutta ranta on jonkin verran kosteata suota. Sopuleita oli runsaasti. Tämä on yksi suosikkipaikoistani Lapissa, ja helposti saavutettavissa. Kilpisjärven turistirysät ovat ideoineet tietä tänne. Toivotaan, että pysyy ajatuksen tasolla.

Tuvalla oli lounastaon aika ja sitten matka jatkui ilman rinkkoja kohti Termisjärven itäpäätä.

IMG_0152

IMG_0155

Itäpään joki tuli katsottua siinä mielessä, että ajatuksissa on ollut vaellus Välituntureiden suuntaan Termisjärven kautta. Ylitykset eivät aiheuta ongelmaa.

Itäpäästä kiivettiin Termis-Mallan päälle ihailemaan maisemia.

Ensin kasvot kohti itää:

IMG_0166

Ja sitten näkymä länteen:

IMG_0168

Palasimme tuvalle ja pystytimme teltan. Termiksen tupa on sen verran homeessa, että raikas ulkoilma houkutti enemmän. Ja mukana oli myös koira. Sen saisi toki ottaa tupaa, mutta jos sinne jostain kumman syystä tulisi joku, niin oli vaara joutua telttaan kesken yön. Ketään ei tietenkään tullut, kun vettä ja lunta oli niin reippaasti, eikun…

IMG_0172

IMG_0173

Paistoimme kuitenkin juhannusletut sisätiloissa ennen telttaan siirtymistä. Puolenyön aikaan oli mukavan valoisaa hiljaisessa illassa.

IMG_0178

Seuraavan päivän ajatus oli siirtyä kohti pohjoista, Kuonjarjoen tuvalle. Tämä toki Salmikurun kautta. Edessä oli kivinen päivä, mutta siitä selvittiin hyvin.

Ensin Salmikurun läpi. Koira tuntui suoriutuvan kivikosta kaikkein parhaiten. Moni kaksijalkainen kulkee tämän välin paljon pidemmän kaavan kautta Kutturankurusta, mutta suora linja, paras linja.

IMG_0196

IMG_0197

Salmikurusta päästyämme kuljimme hieman vähemmän kivisiä maita pitkin Naalivaaran sivuise kohti kaukana näkyvää Kaahperusvaarojen terävähköä huippua kohti.

Vielä oli toki yksi kivikko ylitettävänä Kuonjarvarrin itäpuolella.

IMG_0213

IMG_0215

IMG_0219

Kuonjarin tuvalla tapasimmet ensimmäiset vaeltajat. Jotkut olivat varoituksista ja nettikansan pölinöistä huolimatta lähteneet taivaltamaan kohti Haltia.

Teltta vanhan tuvan sijojen viereen ja pientä kiertelyä lähiympäristössä.

IMG_0231

Juhannus on lyhyt, joten olimme reissun käännepistessä. Jatkoimme Kalottireittiä Saarijärven suuntaan, mutta teimme koukkauksen kohti Kaahperusvaaroja Kuonjarjoen alkulähteiltä laakson päästä. Siellä oli mukavaa kävelymaastoa ja hienot maisemat.

Duolljehuhput vähän toisenlaisesta suunnasta:

IMG_0242

Siktagurra vähän erikoisemmasta suunnasta:

IMG_0244

Duolljehuhputláttu:

IMG_0247

Kun päästiin Duolljehuhputin ja Kuonjarvarrin väliseen satulaan, alkoi satamaan tosissaan. Haltin sadetakki ei pitänyt vettä, joten nopeasti teltta pystyyn ja välipalan mutustetuun. Kuuro meni ohi tunnissa ja laskeuduimme Saarijärven tuvalle evästämään vähän lisää. Tuvalla ei ollut ketään.

IMG_0251

Tuvalla oleskelun jälkeen lähdimme viimeiselle leiripaikalle, jo tutuksi tulleen lammen rannalle Muurivaaran itäpuolelle.Ensin kuitenkin odotettiin sadekuurojen väistymistä

IMG_0258

Aamulla oli enää pieni kävelymatka Muurivaaralta Tsahkaljärvelle ja edelleen Luontotalon parkkipaikalle.

Ihailimme Ruotsin ja Norjan puolen lumihuippuisia vuoria.

IMG_0265

 

 

 

 

3 responses to “Juhannus Termisjärvellä

 1. Rami 25.2.2014 18.09

  Jos kertomuksesi on viime juhannukselta, niin olemme kyllä osuneet paikalle aivan peräkkäin.
  Itse lähdin kipuamaan Didnojoen parkkipaikalta 19.6, olin Haltin huipulla 21.6 ja palasin Kalottireittiä takaisin Saariselälle 24.6. Lunta oli Haltin rinteessä viimeiset 100 metriä, muuten sai kuivin jaloin kulkea.
  Eikä juurikaan ollut ruuhkaa, pari kanssakulkijaa päivässä näkyi olevan liikenteessä.

  • Sokosti 25.2.2014 22.34

   Tästä on itse asiassa jo useampi vuosi. Viime kesänähän lumet taisivat olla tosi vähissä jo ihan kesäkuun alussa Käsivarressa.

 2. Satu 1.5.2014 14.06

  Myös minua jäi kiinnostamaan mistä vuodesta on kysymys. Juhannuksenalusviikko Käsivarren maastossa oli 2012 sellainen, että Haltille asti eivät jalan vaeltajan päässeet. 4-5 päivää ennen juhannusta Termisjärvi oli jäässä, lumi kantoi aamutunteina, mutta iltapäivällä sai vajota kivasti jopa polvia myöten sohjoon. Kuonjarjoen ylitys ei onnistunut ilman kahlaamista lähes polvia myöten (koska alajuoksun kahluupaikka ei ollut tuolloin vielä tiedossani). En mennyt Kuonjarjokea pitemmälle, koska Meekolla käyneet kertoivat jokien todella tulvivan pahasti. Ylityspaikkoja oli vaikea löytää.

  Meekolta Pihtsukselle jatkaneet kertovat, että Meekon pitkokset olivat 2m vedenvarassa ja joutuivat kiipeämään kivikossa ylempää, jotta pääsivät ohi veden. Tuo viikko sattui olemaan pahinta kevättulvaa, mitä tuolla alueella voi olla. Voi olla että tällainen lumien sulaminen ja tulvat kestävät sen viikon ja sitten vedet taas laskeutuvat. En kyllä olisi sitä veden määrää ymmärtänyt, jos en olisi itse käynyt katsomassa. Vuodet ovat tosiaan erilaisia. Vuonna 2011 kesä tuli tunturiin 2-3 viikkoa aikaisemmin.

Lisää kommentti rinkkaan

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: