Sokosti

Jokainen gramma on liikaa

Ruuhka-aikaan Luirolla

Jälleen kerran pitkin Kuutuan pikataivalta pitkin Aittajärven parkkipaikalle, rinkat selkään ja Suomun yli kahlaten kohti etelää. Lähtö kotoa viivästyi sen verran, että jäätiin yöksi heti ensimmäisen tulipaikan tienoille matkalla kohti Maantiekurua.

IMG_0077

Aamulla jatkettiin tulipaikalta teltan purun ja aamaisen jälkeen kohti Sarviojaa. Päivämatka oli melko lyhyt, mutta kiertelimme vielä Sarviojan tuvan lähiympäristöä jonkin verran. Kuvan puu on Maantiekurun polun varressa.

IMG_0092

Aamulla aamiainen tuvassa ja Sarviojan ylitys. Kuva kohti länttä ja tassut metsän läpi kohti Siliäselkää. Suuntana oli avotunturi ja tuttu paikka, Pälkkimäojan laavu.

IMG_0100

Laavulle jätimme rinkat ja lähdimme ylös vastakkaiseen suuntaan Apujoukkojenvaaralle ja kurkistamaan Riitelmäpään lounaispuolen kurusta, mitä kuuluu toiseen suosikkipaikkaan, Muorravaarakan latvoille Sokostin taakse. Tässä kuvassa kulkijain kivikasa Apujoukkojenvaaralla.

IMG_0165

IMG_0119

IMG_0123

Kivien ihmettelyn jälkeen yöksi vaihteeksi laavulle, jonne ei saapunut muita ruuhka-ajankohdasta huolimatta. Poromiehet ajoivat Pälkkimäojan vastarannalla yöhön asti. Heräsimme kopterin ryskeeseen, jota riittikin sitten koko päiväksi. Aamiaisen jälkeen suuntasimme polkua pitkin kohti Luiron tupakylää.

IMG_0169

Apujoukkojenvaaran tuvilla ei ollut ketään, vaan taisivat olla kopterin kanssa lentämässä ja osa tietysti maassa porojen perässä. Viimeisiä askeleita ennen Luiroa, tutut pitkospuut Raappanan kammin ja Luiron välillä.

IMG_0200

IMG_0213

Luirolla oli väkeä kuin pipoa ja myös melkoinen härdelli. Joku oli tehnyt kuivaushuoneessa tulet kamiinan tulipesän sijasta alakaappiin ja lattia oli syttynyt siitä palamaan. Palo oli melkein edennyt kuivaushuoneesta autiotuvan puolelle, mutta runsaalla vedellä oli saatu sammumaan. Metsähallituksen miehet olivat juuri purkamassa kuivaushuoneen lattiaa.  Jäärä opasti tuvalla penkin päästä meitä nuorempia, ettei kaasupulloa tarvitse avata kierrosta enempää, kun väänsimme sitä pari kierrosta.

IMG_0243

Lukija tunnistaakin tästä kuvasta jo seuraavan päivän kohteemme, eli nousimme nimikkotunturilleni, eli Sokostille. Ilma oli parempi kuin muutamaa vuotta aikaisemmin ja näkyvyyttä oli aina Nattasille ja Lokalle asti.

IMG_0252

Masto, tukiaseman koppi ja aurinkopaneelit etualalla, Saariselän kumpuilevat tunturit taka-alalla.

IMG_0257

Telen tuvalla asusti kärppä.

Takaisin Luirolle Hammaskurun polun kautta, sauna ja unta teltassa toinen yö putkeen. Aamulla marssimme melkein yhtä soittoa Aittajärvelle, jossa olimme viimeisen yön Aittajärven laavulla. Siitä on sopiva lähteä ajamaan kohti etelää hyvin nukutun yön jälkeen.

Apujoukkojenvaaralla oli nostettu Petteri seinälle.

IMG_0277

Pysähdyimme myös Helanderissa ihmettelemässä paikan nähtävyyksiä.

IMG_0310

Viimeinen ilta Aittajärvellä tarjosi mukavan auringonlaskun.

IMG_0338_a

Advertisement

2 responses to “Ruuhka-aikaan Luirolla

  1. Marika 2.4.2014 16.23

    Inhan näköinen tuo ylitys 😀

  2. Marika 7.4.2014 12.51

    Ja sitten haaste sulle, hömppää pojille. Et varmasti uskalla vastata.

    http://ainaylamaki.blogspot.fi/2014/04/kysymyshaaste.html

Lisää kommentti rinkkaan

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: