Sokosti

Jokainen gramma on liikaa

Hätälähettimen hankinnasta

Yleensä vaellan yksin ja siitä syystä olen monesti kulkenut sellaisia reittejä pitkin, jonne yleensä pitäisi jonkun sattua muutaman vuorokauden aikaikkunassa, tai josta on kännykkäyhteys. Nyt aion laajentaa reviiriä sen verran, että piti hankkia kaiken varalle hätälähetin. Tätä vehjettä en toivottavasti tarvitse koskaan, mutta viisas varautuu.

Muutamat talebaanit suhtautuvat näihin vehkeisiin varauksella, koska heille ei voi yksinkertaisesti sattua esimerkiksi tulehtunutta umpilisäkettä, äkkinäistä infarktia, tai poikkinaista jalkaa. Kovia sissejä, mutta en itse usko olevani kuolematon vaan kuulun tuohon vaellusnetissäkin mainittuun turvallisuushakuiseen pullamössösukupolveen *). Toki tämmöinen laite voi altistaa suurempaan riskinottoon, josta aiheutuu tapaturma, mutta sairauksien ilmentymiseen tämä tuskin vaikuttaa, vaikka jotkut niin uskovatkin.

Huomauttaisin vielä, että joskus saattaa joku muukin olla hädässä. Toivottavasti turvalaitteiden vastustajat muistavat sitten hädän hetkellä huomauttaa paikalle sattuneille, että ketään ei soiteta apuun.

Kovien miesten jälkeen itse asiaan:

Vaihtoehtoja on kaksi eli SPOT tai sitten ihan virallinen PLB-laite. SPOTin kautta avun saaminen ei ole välttämättä ihan yksiselitteinen juttu, ja siinä on kovat maksut – 119 euroa vuodessa. SPOTilla on myös pohjoisessa taipumus olla katveessa, eikä tarvitse mennä kuin Kilpisjärven seudulle, jolloin yhteys pätkii.

PLB-laitteessa viestintävirastolle maksetaan 20 euroa vuodessa radioluvasta, eli pitkässä juoksussa tämä on varmatoimisempi ja edullisempi vaihtoehto.

Prosessi eteni seuraavasti: Viestintäviraston nettikaupasta shoppaillaan radiolupa pankkitunnuksilla ja sähköpostiin kolahtaa laitteeseen ohjelmoitava koodi. Sitten tilataan vekotin myyjäliikkeen verkkokaupasta ja tilauksen yhteydessä kerrotaan tämä koodi. Liike ohjelmoi laitteen ja lähettää sen asiakkaalle. Koko tähän prosessiin meni aikaa 28 tuntia, alkaen siitä kun keksin ostaa PLB:n – siihen hetkeen, kun laite oli käsissäni. Kivijalkaputiikissa asioiva hoitaa radioluvat ja laitteen kouraan 10 minuutissa. Helppoa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuvassa on myyntiboksi, vyökotelo, itse laite, ja alla teline jonka voi kumilenkillä virittää esim. rinkan solkeen tai pelastusliiviin. Laite painaa 116 grammaa, eli on tosi kevyt. Esimerkiksi ensimmäisen sukupolven Spot painaa tuplat.

Homma toimii siten, että hätätilanteessa kiskaistaan vasemman yläkulman mustasta nupista antenni pihalle ja painetaan keltaisen luukun alla olevaa punaista nappia. Laite lähettää 406 MHz taajuudella GPS-koordinaatin sisältävän hätäsanoman satelliitiin, josta se ohjautuu Turun Meripelastuskeskukseen ja ulkomailla myös sen maan viranomaisille, missä sattuu kulloinkin olemaan. Sitten viranomaiset toivon mukaan pistävät jonkun paikan päälle ihmettelemään hädän laatua.

Samalla laite lähettää 121,5 MHz taajuudella hätäsignaalia, minkä mm. yli lentävät lentokoneet nappaavat. Käytännössä nykyisin tätä taajuutta käytetään vain lähiharavoinnissa. Tämmöinen GPS:llä varustettu vekotin on suhteellisen tarkka, pelastajille menee paikkatieto noin 200 m tarkkuudella. 121,5 MHz taajudella paikannusalue on säteeltään 10 km, eli varsinkin metsämaastossa työtä lisäävä.

Niin se laitteen koko, on se pieni:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

*) Ketjussa ”Hätälähettimet (ei gsm) tai muut viestintälaitteet”

Advertisement

10 responses to “Hätälähettimen hankinnasta

  1. Maria 12.7.2014 22.20

    Onko tällä vekottimella mahdollisuus lähettää vain hätäviesti vai myös ”kaikki ok”-viesti (kuten Spotilla)? Mukavan pieni ja kevyt laite.

    • Sokosti 12.7.2014 22.36

      Kaikki ok -toimintoa ei ole. Hälytys on ainoa toiminto ja se menee suoraan viranomaisille (Suomessa Turun Meripelastuskeskukselle, joka on Rajavartiolaitoksen pulju), ei kaupalliselle taholle kuten Spotissa.

      • Maria 12.7.2014 22.57

        Kiitos tiedosta! Eli kotiväelle tiedoksi, että ”no news is good news”. Itse tosin vaeltelen (varsinkin yksin reissussa ollessani) toistaiseksi sen verran kansoitetuissa paikoissa, ettei hätälähettimen hankinta ole ajankohtaista. Mutta kunhan elämäntilanne sen sallii (lue: lapset kasvavat), niin asiaan voi tulla muutos.

  2. tyy 15.7.2014 22.19

    Niin huonoa GPS-vastaanotinta ei nykyään olekaan, että tarkkuus olisi vain 200m. Käytännössä se on lähes aina alle 10m.

  3. Sokosti 16.7.2014 12.01

    Piti ihan selvittää miksi spekseissä puhuttiin noin huonosta tarkkuudesta. Rajoitus tulee siitä, että laitteen lähettämän viestin tila on rajallinen: Encoded GPS position accuracy is about 15 m (49 ft), however, the space in the hex message protocol for position information is limited, so transmitted accuracy is approximately +/- 125 metres.

  4. kauaskaikesta 9.8.2014 17.22

    Kiitos tästä jutusta sekä Kilpisjärven retkitarinoista!
    Palasin itse eilen ensimmäiseltä yksinvaellukseltani Käsivarresta, josta varmaan jossain vaiheessa kirjoittelen jotain itsekin. Mukanani ei ollut mitään ”turvavälinettä”, vaikka satelliittipuhelimen vuokrausta harkitsinkin. Yhtenä iltana, kun olin Urtasvaaran pohjoispuolella ukkosmyrskyssä, tuli sellainen olo, että enää en lähde ilman jotain tällaista vehjettä yksin pois poluilta… oli melko orpo olo siellä märässä louhikossa salamoiden iskiessä.

    • Sokosti 9.8.2014 17.25

      Suoraan salamaniskuun ei auta kuin hyvä tuuri, ja jonkinlainen suojautuminen tuolla maisemissa. Saattaa nimittäin tuo PLB olla myös entinen kapistus, jos saa salamasta suoran iskun. Mutta tänä kesänä ukkosonnettomuudet ovat tapahtuneet aivan sisätilojen läheisyydessä.

      • kauaskaikesta 9.8.2014 17.48

        Näinhän se on. Eikä siellä louhikossa eniten se ukkonen jännittänytkään, vaikka toikin oman lisämausteensa tunnelmaan. Jalan taittamisen tms. riskiä lähinnä mietiskelin, siltä varalta olisi joko hyvä pysyä poluilla tai varautua jollain tällaisella laitteella.

  5. Nimetön 18.4.2018 13.15

    Mistä muuten tilasit tuon PLB:n?

Lisää kommentti rinkkaan

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: