Sokosti

Jokainen gramma on liikaa

Retkeilyä Färsaarilla

Olen käynyt monessa paikassa Skandinaviassa mutta Färsaaret on olleet käymättä. Nyt asiaan tuli kuitenkin muutos, kun sain aikaiseksi pakata rinkan ja lähteä paikan päälle tutkimaan kohdetta.

Färsaarille pääsee kahdella tapaa. Joko laivalla Tanskan pohjoiskärjestä tai sitten lentäen Tanskasta (tai Brittein saarilta). Valitsin helpoimman tavan, eli lentäen Helsingistä Kööpenhaminaan ja edelleen Torshavniin ja vice versa. Itse asiassa kone ei lennä Torshavniin vaan toiselle saarelle, josta on sitten bussikyyti pääkaupunkiin.

Majoituin teltan sijaan matkustajakodissa, tarjontaa on myös Airbnb:n kautta. Torshavnissa on myös leirintäalue budjettikävijöille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yleisnäkymää Torshavniin, taustalla on Nolsoyn saari, jonne pääsee muutaman kerran päivässä laivalla.

Färsaarilla ei suositella jokamiehenoikeus-tyyppistä kävelyä siellä sun täällä, mutta vastapainona löytyy paljon valmiita reittejä joilla on mahdollista kulkea. Esimerkiksi Torshavnista pääsee suoraan lounaaseen Kirkjubøuriin komeiden maisemien läpi. Tämä polku näkyy myös Google mapsissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maisemat ovat Islantilaistyyppiset, mutta jonkin verran loivempia ja suurpiirteisempiä. Niin suurta maisemallista elämystä Färsaaret eivät tarjoa, mihin Islannissa pääsee. Toki pinta-alaakin on vain murto-osa.

Oikeastaan pääosassa on meren ja maisemien vaihtelu.

Bussikortin avulla voi matkustaa paikasta toiseen. Seuraavana olikin vuorossa reissu Klaksvikiin ja siitä edelleen Viðareiði-nimiseen kylään. Siellä on Enniberg, joka on yksi korkeimmista pystysuorista kallioista Euroopassa. Sinne järjestetään opastettuja retkiä, mutta tolppaviitoituksen avulla sinne voi mennä ominkin avuin.

Legendaarinen kuva Ennibergin rinteeltä kohti kannaksella olevaa kylää. Kylään ajetaan useamman yksikaistaisen valaisemattoman tunnelin kautta. Pyöräilijöille vähän haastetta.

Kylässä oli mukava kodikas ruokapaikka, josta sai keittolounaan paikalliseen malliin kera paikallisen leivän. Oli suhteellisen hyvää ruokaa. Muuten paikallinen ruoka on tanskalaistyyppistä, mutta kalaa toki syödään paljon. Torshavnin grilleiltä kannattaa kokeilla ranskanpotut kalafileiden kera.

Lähes joka puolella Färsaaria näkee lampaita, jos edes hieman katsoo ympärilleen. Montaa paikkaa ei matkojen varrella tullut vastaan, missä ei olisi ollut lampaita näköpiirissä. Käytännössä vain korkeiden huippujen tienoilla on ”lammasvapaata” maata. Alemmilla mailla on lukuisia aitoja ja teiden kohdilla ”ferist” – en tunne vekottimen suomenkielistä nimeä, enkä ole sellaista Suomessa koskaan nähnytkään. Idea on, että autolla voi ajaa yli, mutta lammas ei pääse tietä pitkin aidan väärälle puolelle.

IMG_0173

Myös kalanviljely on laajamittaista Färsaarilla. Färsaaret eivät ole mukana Venäjä-pakotteissa, joten lohta menee rajattomat määrät Venäjälle. Tämä on kasvattanut viimeisen vuoden aikana alueen taloutta.

Vietin Färsaarilla rajallisen ajan, joten en käynyt eteläisemmillä saarilla, maisemallisesti ne ovat kuitenkin suhteellisen samanlaisia kuin pohjoisemmat. Muutaman päivänkin reissulla saa sopivalla ajankäytöllä kuvan alueesta, ja maisemallisesti lähes jokainen retkeilyreitti tarjoaa samat elementit.

IMG_0186

Varusteiksi kannattaa ottaa mukaan tuulen- ja vedenpitävä kuorivaate, sopivan kokoinen päiväreppu ja kamera pitkällä putkella.

IMG_0248

 

2 responses to “Retkeilyä Färsaarilla

  1. Alpo 22.12.2015 9.11

    Oliko tuo teiden kohdilla oleva ”ferist” -vekotin samantapainen, mitä lapissa näkee joissakin paikoissa poroaitojen kohdalla, eli ikään kuin ritilä tiessä? Näitä on ainakin Näätämössä rajalla ja Utsjoella Pulmankijärventiellä. Suomenkielistä nimeä en kyllä tiedä itsekään.

    • Sokosti 22.12.2015 12.46

      Kyllä se samanlainen on. Olen nähnyt niitä Lapissa vain Norjan puolella, jossa ne yleensä on lampaita varten. Esim. Vuoreijasta Hamningbergiin menevällä tiellä on jokunen ferist.

Lisää kommentti rinkkaan

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: