Sokosti

Jokainen gramma on liikaa

Paikkoja kävijöiden mukaan

Vaellusnetissä, kun vielä sain olla mukana, virisi keskustelua, pitäisikö Itäkairan prinsessan kunniaksi uudelleenimetä Keskipakkojen laet -nimellä tunnettu vaararyhmä Itäkairassa. Osa kannatti, mutta suurin osa ei.

Pekka kannatti ja ihmetteli miten palstalaisilla voi pipo olla kireällä (no kyllähän niillä on) ja Tyy argumentoi vastaan. Ehdotettiin, että ruvetaan kutsumaan paikkaa uudella nimellä, jolloin se vakiintuu. Eri asia saako yhden suljetun foorumin muutama nimimerkki semmoista vakiintumista aikaan, mistä se voisi päätyä kartoille. Lopulta prinsessa itse löi pisteen hommalle, pidetään kyseiset vaarat vaan vanhalla nimellä.

Yleensä autiotuvat, kammit ja muut rakennelmat on nimetty läheisen maastokohteen mukaan. On esimerkiksi Rautulammen päivätupa, Vongoivan kammi tai Suomunlatvan laavu.

Mutta on Lapissa monikin paikka nimetty tekijänsä tai kävijänsä mukaan.

Käsivarressa on Porojärven vuokratupa, joka tunnetaan paremmin Kekkosen kämppänä. Tarkempaa tietoa siitä minulla ei ole, käskikö Kekkonen rakentaa juuri tuon tuvan. Paistunturissa sen sijaan Kekkosen osoittamilla paikoilla on Njavgoaivin ja Madjoen tuvat – mutta niiden nimissä ei ole viitettä presidenttiin.

Hetta-Pallas välillä on Montellin maja, jonka rakennutti aikoinaan metsänhoitaja Montell. Samoin Raappanan kammi Sokostin juurella on nimismies Raappanan käsialaa. Snellmannin maja Suomujoen varressa on Snellmanin rakennuttama, vaikka käytännön työn tekikin toiset miehet.

Muita asukin mukaan nimettyjä rakennuksia ovat muun muassa Immon kammi Tuiskukurussa ja Meänteisen kämppä Lankojärvellä. Molemmat jo edesmenneitä, niin miehet kuin majatkin. Pystyssä on Suomun Ville ja tietysti Raja-Joosepin rakennukset.

Kaikille on yhteistä, että nimet ovat vuosikymmeniä vanhaa perua, ja vakiintuneet käyttöön jo suoraan silloin aikoja sitten.

Myös kultamailla Lemmenjoella ja Ivalojoella olevien rakennusten nimet ovat suhteellisen vanhaa perua, joukossa vain jokunen uudempi nimi.

Uudemmista, ihan viime aikoina jonkun mukaan nimetyistä rakennuksista tulee mieleen Hannun sauna käsivarressa, joka sekin on yksityiskäytössä. Ja nimikin esiintyy vain vieraskirjojen sivuilla.

Jää nähtäväksi, voisiko tulevaisuudessa jokin paikka muuttaa aikojen saatossa nimeään joko aktiivisen käyttäjän tai korjaajansa mukaan. Nythän eri paikkoja on alettu kunnostamaan talkoilla. Tuleeko Vongoivan kammista mahdollisesti Ohtamaan kammi, tai Tulilla-ryhmän kammi? Muuntuuko Manto-oja Halmeojaksi jne?

Yleensä jonkun henkilön mukaan nimetään paikkoja vasta tämän kuoleman jälkeen, mutta Lapin kämpille on tyypillistä, että nimi on annettu jo henkilön eläessä. Se tarkoittaa myös sitä, että paikan nimeämiselle on yleensä ollut henkilön itsensä hyväksyntä.

Vanhempaa perua Lapissa ovat eri ihmisten mukaan nimetyt maastokohteet. Saariselän maastoista löytyy esimerkiksi Lokan Alen Muurivaara, Ponkun Kotamaa tai Hirvas-Lassin Karhuvaara. Näiden paikkojen nimien synty ei ole niin tarkoin tiedossa, mitä rakennusten kohdalla. Aikoinaan, kun paikannimiä kerättiin, otos oli suppea ja aikaisemmin nimeämättömälle paikalle saatettiin keksiä nimi siltä istumalta nimenkerääjän sitä tiedustellessa. Silloin vaikkapa mieleen tuli Ponkun kota tai viimesyksyinen karhunkaato.

Idea siitä, että joku maastonkohta nimettäisiin nykyään siellä käyneen henkilön mukaan, lienee vaikea saada läpi. Sen sijaan kaupungeissa katuja, toreja ja puistoja nimetään useinkin paikallisten merkkihenkilöiden mukaan.

3 responses to “Paikkoja kävijöiden mukaan

 1. sepeteus60 15.1.2016 19.38

  Käsivarressa Somasjärven länsipuolella on Antti-Oulan tieva. Paikalla on Juusojen vanerilaavu. Nimeen viittaava henkilö elää tietääkseni.

  • Sokosti 15.1.2016 20.39

   Niin näyttääkin olevan kartalla asti! Kävin tuolla vanerilaavulla muutama vuosi sitten, ei ollut ihan nykyihmisen mittapuun mukaisessa ”asumiskunnossa” 😀

 2. Jukk Liukkonen 23.6.2016 21.47

  Onko Meänteinen jo ”edesmennyt”. Luulin, että hän, Reijo Savinainen, elää vielä.

Lisää kommentti rinkkaan

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: