Sokosti

Jokainen gramma on liikaa

Kokemuksiani UKK-puistosta

Ajattelin kertoa hieman kokemuksiani Urho Kekkosen kansallispuistosta.

Ensimmäisen reissun tein sinne joskus kymmenisen vuotta sitten. Kiertelin suhteellisen painavan rinkan kanssa perusosassa lähinnä tupien välisiä reittejä. Lähtö- ja paluupaikka oli silloin Saariselän taajama. Tällä reissulla yövyin teltassa, mutta olinpa yhden yön Rumakurun uudessa päivätuvassa penkillä. Tuolloin Taajoslaavukin oli vielä vanhalla paikallaan, entisen Taajostuvan pihapiirissä. Sitten ne siirsivät laavun oikeastaan paremmalle paikalle joen toiselle puolelle. Nyt Kutturapäitä voi ihailla laavulla istuen tai maaten.

Myöhemmin siirryin aloittamaan reissuni Kiilopäältä. Myös ajankohta muuttui viimeisen juhannusreissun jälkeen syksyyn. Kiilopäällä pysäköinti maksaa, kun tonttimaa on niin vähissä. No olipahan kiesi silmän alla. Joskus lähdin niin myöhään syksyllä, että Kiilopää oli jo suljettu palatessani.

Kiilopäältä reissu suuntautui ensin Rautulammelle, jonne tuli pitkän ajomatkan jälkeen parin tunnin marssi. Syksyllä siellä on toisinaan pirun kylmä; lämpö karkaa kuopasta tuntureille. Muistan palelleeni teltassa ainakin kerran. Vaikka Rautulammella on päivätupa, siellä on monesti myös muutama nukkuja lattialla.

Rautulammelta matka jatkui kohti Lankojärveä, mutta jollain reissulla myös Hikiojan suuntaan kohti Kotakönkään laavua. Kotakönkäällä täytyy ylittää Suomujoki ja siellä on silta. Löydät sillan näin: kun näet laavun Hikiojalta tullessa suvannon takana, kävele itään päin alavirtaan, silta nököttää kallioiden takana piilossa, mutta löytyy vihdoin. Lankojärveltä tulijan kannattaa kääntyä takaisin päin, jos vastaan tulee suvanto, jonka takana laavu on.

Kotakönkään laavulta on luontevaa jatkaa Tuiskukurun tuvalle. Olen kävellyt aina polkua pitkin kurun koillisreunalla, mutta joku suositteli myös menemään kurun pohjaa. Ainakin, jos kasvit kiinnostavat. Tuiskukuru pitäisi taas sisällyttää ohjelmaan, koska en ole käynyt siellä remontin jälkeen.

Tuiskukurun tuvalta on lyhyt matka Luirolle. Luirolla on iso tupa, sauna ja sinne mennessä täytyy ylittää Luirojoki, joka kuitenkaan ei ole mitenkään vaikea rasti. Pitkävartinen vaelluskenkä riittää ylityksessä normaaliveden aikaan. Luiron tuvalta on helppo rasti käydä huiputtamassa Sokosti.

Takaisin päin olen mennyt eri reittejä. Joskus Tuiskukurun kautta Suomunruoktuun ja joskus Maantiekurua pitkin Porttikosken ja Lankojärven kautta. En koskaan kuitenkaan täsmälleen samaa reittiä pitkin. Porttikosken ja Lankojärven väli on välillä viheliäistä kulkea Suomun varressa.

Myöhemmin selvittelin, kuinka autoillaan Aittajärvelle, puiston Pohjoispuolelle. Kiilopää väistyi aloituspaikkana ja ajomatka piteni tunnilla. Toisin kuin monesti väitetään, Aittajärven tie on nykyisin kelpo kunnossa autoilla. Alkumatka taittuu 60-80 km/h vauhdilla ja loppumatka 40-50 km/h vauhdilla. Viimeiset kilometritkin on korjattu hyvään kuntoon. Lähellä parkkipaikkaa Aittajärvellä on laavu. Siinä on hyvä yöpyä ennen tai jälkeen ajomatkan.

Aittajärveltä olen mennyt joko Sarviojalle tai Muorravaarakanjoen ylityksen kautta Jyrkkävaaraan. Molemmista paikoista pääsee jatkamaan kätevästi Muorravaarakan tuvalle. Muorravaarakan tupa on melkoisessa laaksossa. Sieltä joutuu nousemaan jyrkästi, olipa sitten menossa Luirolle, Sarviojalle Pirunportin läpi tai Anterin tuvalle. Olen käynyt nuo kaikki välit, ja seuraavaksi suunnitelmissa onkin suunnistaa Muorravaarakan tuvalta joen vartta ylös latvoille saakka. Sokostin päältä tuo laakso näytti vallan hienolta leiripaikalta.

Anterin tupa on Anterijoen varressa. Se ei pohjaltaan noudata perinteistä UKK-puiston tupaa, eli siinä on vain avoin puoli ja erillinen keittiö. Rannassa on sauna ja uimapaikka. Anterijoen voi ylittää tuvan kohdalta helposti. Anterin tuvan vierestä menee Raja-Joosepista Hammaskurun taakse kulkeva vanha tukkitie. Autoilu ja mönkijäajelu on sallittua vain luvan perästä. Polkupyörällä voi pyöräillä Anterin pyöräparkkiin asti, joka on laavu tien varressa, lähellä Anterin vanhaa rajavartioasemaa. Asemalla ei ole enää aktiivista toimintaa, mutta pihapiiristä voi vaikka bongata rivitalon, vaikka lähin sivitys on yli 30 kilometrin päässä.

Anterin tuvalta voi kävellä Hammaskurun tuvalle kahtakin eri reittiä, tunturissa on hienot maisemat, mutta tukkitie on nopeampaa kulkea. Hammaskurun tuvalta menee taasen polku Kärppäjärvien kautta Luirolle.

Olen parikin kertaa kävellyt loppumatkasta Luirolta päivässä Aittajärvelle Maantiekurua pitkin. Reitti on hieman raskas, koska onnistun usein hävittämään polun jossain puolen välin tietämissä. Luirolta kohti Maantiekurua on laavu Pälkkimäojalla. Se on hyvä tukikohta esimerkiksi liikuttaessa Luiron ja Muorravaarakan tai Sarviojan väliä. Joissain kartoissa laavu on piirretty melkein kilometrin väärään kohtaan. Tämä kohde kannattaa tarkistaa kartoista huolella ennen lähtöä. Sinne ei edes mene kunnon polkua, koska laavu on suhteellisen tuore tapaus.

Kysykää mitä vain UKK-puistoon liittyvää. Vastaan mitä vain, moni on minua kokeneempi tämän retkikohteen suhteen.

8 responses to “Kokemuksiani UKK-puistosta

 1. Nimetön 14.6.2013 12.47

  Aittajärven tie olis nyt siis parempi loppuosastakin?

  • Sokosti 14.6.2013 12.50

   Kyllä, viimeinenkin pätkä (viimeisen risteyksen jälkeen, josta käännytään etelää kohti) oli sorastettu 2010 ja 2011 syksyjen välillä. On jopa paremmassa kunnossa kuin moni eteläisempi kylätie.

 2. Kairatar 5.6.2014 22.36

  Hei!
  Kiitos mielenkiintoisesta blogista. Ollaan lähdössä ensi tiistaina Aittajärveltä kolmen yön vaellukselle Koilliskairaan. Eka yö ollaan Sarviojalla, josta jatketaan Luirojärvelle. Kumpi reitti on mielestäsi järkevämpi: kävely Sarviojalta Maantiekurua pitkin vai niin, että lähdemme vähän niin kuin Paratiisikuruun päin ja nousemme Lumipäälle, siitä sitten kaarramme oikealle Pälkkimänojan laavua kohti ja vesistön vartta pitkin alas Luirojärvelle?

  Toinen kysymys: Luirolta jatkamme Muorravaarakkaan. Mikä olisi paras reitti sinne? Paras tarkoittaa siis maisemallisesti hienoin ja turvallisin?

  En tavallisesti suunnittele etukäteen reittejä näin tarkasti. Nyt on vähän pakko, koska mukaan lähtee saksalainen tuttava, joka on ensi kertaa vaeltamassa. Nolottaisi eksyttää hänet tai uuvuttaa puolikuoliaaksi…
  Vaellusfilosofiaani kuuluu yritys ja erehdys. Olen useimmiten eksyksissä mutta silti aina oikealla tiellä.

  • Sokosti 5.6.2014 23.26

   Menisin ehkä Sarviojalta Maantiekurua pitkin, koska näätte Pälkkimäojan maisemat matkalla Muorravaarakkaan. Yksi vaihtoehto on ottaa lähes suora suunta Sarviojalta Pälkkimäojan laavulle Siliäselän kautta (huomioikaa, että sen on ojan rannassa, ei suolla kaukana ojasta kuten joissakin kartoissa virheellisesti). Siitä laavulta menee sitten polku Luirolle asti.

   Toisaalta jos on kiva keli, niin Paratiisikuru kannattaa katsastaa, ja sitä kauttakin kyllä pääsee päivässä Luirolle. Toisaalta teillä on varmaa auto Aittajärvellä, joten jos palaatte Muorravaarakasta Pirunportin läpi Sarviojalle ja edelleen Aittajärvelle, niin näette Paratiisikurun.

   Itse olen kulkenut Luirolta Muorravaarakkaan siten, että ensin Pälkkimäojan laavulle ja siitä polkua pitkin jatkaen avotunturiin, mistä Lumikurua pitkin alas polkua pitkin Muorravaarakan tuvalle. Jos voimaa riittää, niin voi kiivetä Sokostillekin, ja laskeutua siitä karttaan merkitylle tulipaikalle Sokostin itäpuolelle ja kävellä joen vartta alas, kunnes saapuu Muorravaarakan tuvalle.

 3. Nimetön 8.8.2014 13.34

  Hei! Kiitos mielenkiintoisesta blogistasi. Kysyisin, miten selvä Maantiekurua pitkin menevä reitti on Sarviojalle? Merkittyhän se ei ole, mutta ymmärtääkseni paljon kuljettu. Eli tarvitseeko välillä suunnistaa minkä verran? En ole aiemmin kulkenut muita kuin merkittyjä reittejä ja tarkoituksena olisi seuraavaksi pistäytyä Sarviojan kautta Paratiisikurua katsomassa. (Kartta ja kompassa ovat toki matkassa kuten aina.)

  • Sokosti 8.8.2014 14.16

   Nyt en tiedä kummasta suunnasta olet Maantiekuruun tulossa, mutta vastaan molemmin päin.

   Aittajärven suunnasta tultaessa kahlaamon jälkeen polku jatkuu selvänä ja leveänä etelään päin. Sarviojan polun risteyksessä on yleensä joku kivi, puukarahkasta tehty nuoli jne merkkinä, mutta siitä ei voi käytännössä kävellä ohi, sillä molemmat polut näkyvät vahvoina maastossa.

   Reitillä ei ole muita vasemmalle lähteviä polunhaaroja. Joskus olen haeskellut polun päätä vähän turhan aikaisin, mutta vilkaisu karttaan auttaa – polku lähtee vasta kilometri sen jälkeen, kun ohitetaan Sotavaaranojalle, luoteeseen lähtevä polku. Sotavaaranojan risteyksessä on pari nuotiokehää ja keloista kannetut penkit. Siitä siis vielä kilsa, ja sitten vasempaan.

   Tässä se Sarviojan risteys. Minulla on siitä kuvakin, mutta en nyt sitä laita julkiseen jakoon 🙂

   http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki?scale=8000&srs=EPSG%3A3067&y=7578280&x=542685&lang=fi

   Sarviojalta Paratiisikuruun menee myös selkeä polku.

   Luiron suunnasta tultaessa Maantiekurun polun kadottaa helposti, jo harhautuu liiaksi länteen joen pohjalle. Silloin kannattaa nousta oikealle kädelle ylös rinteeseen ja polku kyllä löytyy sieltä. Ja jos ei löytyisikään, niin rinteiden välisessä kurussa on helppo pitää suunta.

   Itse harhauduin kerran näillä paikkeilla liikaa vasemmalle, mutta selkeä polku kulkee ylhäällä itätörmän päällä:

   http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki?scale=16000&srs=EPSG%3A3067&y=7573808&x=543197&lang=fi

   Käytännössä kompassin kanssa noissa kuruissa ei voi eksyä, polut ovat syntyneet luontaisten kulkusuuntien mukaan. Pahimmat tenkkapoot UKK-puistossa tulee tupien pihoilla, kun samaan suuntaan, mutta kuitenkin eri paikkoihin voi lähteä useampi polku, ja niitä lähtöjä ei ole merkitty. Esim. Luirolla sekä Raappanan, Sokostin että Hammaskurun polut lähtevät saman kyltin juurelta samaan suuntaan.

   • Nimetön 9.8.2014 19.18

    Kiitos vastauksesta! Ja tosiaan, unohtui näköjään mainita, että Aittajärveltä olen lähdössä. Hyvä kuitenkin tietää asia Luiroltakin päin, todennäköisesti nimittäin käyn Luirojärvelläkin.

    Karttaa katsoessa tosiaan tulikin jo käsitys, että Maantiekuru on niin selkeä kulkureitti, ettei sen seuraaminen tuota suurempia vaileuksia. Ja olen myös ymmärtänyt, että tuo on suosittu reitti kulkea. Kuitenkin hyvä aina kysyä kokeneemmilta, niin tietää itse, mihin suunnilleen varautua.

 4. Nimetön 1.6.2015 22.13

  Hei,

  Kiitos hyvästä blogistasi. Löysin sen kun googlettelin UKK kansallispuistoa koskevaa tietoa. Kaipailisinkin hiukan apua ja kysymykseni on varsin noviisimainen. Olemme lähdössä heti juhannuksen jälkeen 5 päivän vaellusreissulle Lappiin. Lennot on ostettu Ivaloon ja sieltä tarkoitus on suunnata julkisilla UKK puistoon. Itse olen kerran 10 vuotta sitten ollut kouluporukalla kyseisessä puistossa 6 päivän vaellusreissussa, joka aloitettiin Muotkan majalta ja reittimme kierteli herra ties missä. Eli tästä reissusta käteen jäi lähinnä kokemus pitkistä päivämatkoista Lapin erämaassa ja kova kävelytahti ryhmässä 20 kilon rinkan kanssa. Maisemat olivat kyllä muistikuvieni mukaan mahtavat.
  Matkakumppanini on tällä kertaa kokenut vaeltaja, mutta hänen kokemuksensa ovat kaikki ulkomailta mm Aasiasta, Euroopasta ja Nepalista. Ja koska hän ei ole täkäläinen ja tämä on ensi reissunsa Suomen Lappiin, olisi hienoa jos reittivalinta olisi sellainen että maisema olisi mahdollisimman monipuolinen. Eli suota, tunturia, metsikköä, jokea jne. Mielikuvani mukaan UKKlla tätä kaikkea on kyllä tarjota.

  Ongelmani on siis se että kaipaisin neuvoja ja hyvää, asiantuntevan ihmisen reittiehdotusta reissullemme UKK puistoon, koska oma tietotaitoni ja rajallinen aikani ei ehkä riitä. Haluaisin myös järjestää ulkomaan vieraalle ikimuistoisen reissun. Olisinkin kiitollinen jos sinulla olisi aikaa vastata. Eli vaelluspäiviä 4-5. Toiveissa max 15km per päivä. 10km riittää mainiosti. Reitti, jolta olisi vaikeahkoa eksyä, taukopaikkoja sopivasti ja miksei mielellään tupiakin jossa nukkua. TEltta tulee kyllä matkaan. Onko UKKssa näitä varaustupia lainkaan? Ja saunahan olisi ihan mahtava jos reitille osuisi, samoin joki jonne voi pulahtaa. En tiedä onko liikaa toivottu jos olisi vielä rengaslenkki, julkisilla kun ollaan liikenteessä niin en tiedä miten tuo pois pääsy sitten hoituisi kun omaa autoa ei ole.
  Vikalle yölle on suunnitelmana vuokrata mökki Saariselältä tai vastaava majoitus jossa voi saunoa ja rentoutua mukavasti ennen kotiin paluuta. Kaikki muutkin lukijat saavat toki vastata jos ehdotuksia on! Kiitos.

Lisää kommentti rinkkaan

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: