Sokosti

Jokainen gramma on liikaa

Puhelimen kuuluvuus Käsivarressa

Kerron tässä artikkelissa puhelimen kuuluvuudesta Käsivarressa Kalottireitillä Kilpisjärven ja Haltin välillä. Karttaa ja maastonmuotoja seuraamalla näillä ohjeilla saa vihiä myös Kalottireitin ulkopuolisista kohteista.

Kilpisjärveltä päin lähdettäessä ensimmäisenä tulee vastaan Saarijärven tupa. Puhelin kuuluu tuvalla ja myös koko matkan Kilpisjärveltä tuvalle, koska Saana näkyy käytännössä koko ajan ja Saanan päällä on tukiasema. Eteenpäin kuuluvutta riittää aina Duolljehuhputin ja Kuonjarvarrin väliseen satulaan saakka. Tämän jälkeen on pieni pätkä katvetta.

Kuonjarjoen tuvalla kuuluu Norjan puolen operaattori, eli hätätilanteessa pystyy hälyttämään apua. Puhelin ei kuulu välttämättä tuvassa sisällä, vaan tuvalta pitää kävellä muutamia kymmeniä metrejä Meekon suuntaan, eli kohti koillista. Jos haluaa yhteyden suomalaisen operaattorin kautta, täytyy kiivetä tuvan takana näkyvän Kaahperusvaaran osahuipun päälle. Aikaa menee normaalikuntoisella noin vartti. Myös tuvan edustalla olevan Kuonjarvarrin päältä kuuluu kotimaiset verkot.

Meekon suuntaan norjalainen operaattori kuuluu koko matkan siihen asti, kunnes lähdetään laskeutumaan kohti Meekon laaksoa. Meekolla puhelin ei kuulu, mutta yhteyden norjaverkkoon saa Saivaaran päältä, tai palaamalla reittiä Kuonjarille päin. Puhelin kuulunee myös Meekonpahdan päältä, mutta tätä en ole itse yrittänyt.

Norjan puolen maston paikkaa en tiedä, mutta selvittämällä sen pärjännee puhelimen kanssa aika laajalla alueella Kuonjarin ja Meekon itäpuolella.

Meekolta eteenpäin katvealuetta on Pitsuksen tuvalle saakka. Metsähallitus on virheellisesti kirjoittanut tupakirjoihin ohjeet, että lähin puhelinpaikka olisi Haltilla 12 km päässä. Tästä on huomautettu, kirjoitettu vieraskirjoihin jne, mutta jostain syystä asiaa ei ole korjattu. Puhelin kuuluu Pitsuksen tuvalta noin 1 km päässä. Avun hälyttämiseen hätätilanteessa menee siten 12 kertaa vähemmän aikaa, kuin metsähallituksen versiossa.

Tässä ohje lyhyesti: noustaan Pitsuksen tuvan takana olevalle Govdanjanggutin rinteelle, jossa menee poroaita. Poroaidassa on korkeimmalla kohdalla aukko ja aukon takana kivikasa. Noustaan kivikasan päälle, ja laitetaan menemään tekstari avuntarpeesta sellaiselle henkilölle, joka sitten sovitusti hälyttää viranomaiset paikalle.  Kenttä voi olla heikko, mutta olen saanut paikalta ihan puheyhteydenkin kotiin.

Pitsukselta eteenpäin puhelin alkaa kuulumaan Haltin rinteessä ja kuuluu niin Haltilla, Ridnillä kuin Etu-Haltillakin, aina kun ollaan etelärinteen puolella tarpeeksi korkealla.

Muistini mukaan puhelin pelaa myös Ailakkajärven ja Termisjärven tuvilla. Lossulta en ole ottanut yhteyksiä, mutta kommentoikaa lähin puhelinpaikka sieltä? Samoin kiinnostaa Pitsusjoen tuvan ja Guolasjärven puhelinpaikat.

Urtashotellilta olen soittanut, kunhan ensin kiipesin puolisen tuntia ylös Kovddoskaisin rinnettä. Aivan ylös ei tarvitse kiivetä, mutta melko korkealle kuitenkin, koska Saanan masto jää Kaahperusvaarojen taakse.

Advertisement

One response to “Puhelimen kuuluvuus Käsivarressa

  1. Juuso 8.11.2012 16.41

    Ailakkajärven tuvalla ei kuulu puhelin kuin hyvällä tuurilla, ja silloinkin pitää mielellään seisoa paikoillaan puhelinta liikuttamatta, jos toivoo ettei yhteys katkea. Talvella yhteyden voi saada, jos kiipeää tuvan taakse muodostuvan lumikinoksen päälle. Järkevintä on kuitenkin kiivetä vähän matkaa rinnettä ylös tuvan takana. Ylempänä kuuluvuutta on. Talvella kuuluvuuden hakeminen oli ihan mukavaakin – kuuluvuutta nimittäin oli järven ympärillä joka huipulla ja ylös kiivettyään pääsi luonnollisesti laskemaan mukavan mäen takaisin jäälle.

Lisää kommentti rinkkaan

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: