Sokosti

Jokainen gramma on liikaa

Kuolemaan johtanut eksyminen UKK-puistossa

UKK-puistossa sattui valitettava onnettomuus maanantaina 11.1.

Surunvalittelut bloginpitäjän puolesta omaisille.

Näistä ei aina tiedetä tarkkaa tilanteeseen johtaneita syitä ja menneitä on turha jossitella…

Mutta yleisellä tasolla tämmöinen turma herättää kysymyksiä ja moni alkaa ajattelemaan. Itselläni on kesälläkin muutama turvavaruste aina mukana:

GPS-laite ja varaparistot; yleensä suljettuna rinkassa, mutta tosipaikan tullen saa paikannettua itsensä, laitteessa on myös tupien koordinaatit tallessa. Varaparistojen avulla pitäisi huonossakin kelissä löytää tie ensimmäiseen suojaisaan saakka. Lisäksi laitteesta saa koordinaatit hätäpuhelua varten.

Hätälähetin: tällä saa puhelimen kentän ulkopuolella lähetettyä hätäkutsun ja koordinaatit pelastajille. Esimerkiksi Itäkairassa on varsin vaihteleva kuuluvuus puhelimella, vaikka mastoja onkin alueen ympärillä. Nappia painamalla ja antennin oikasemalla käynnistyy pelastustyöt. Tämän jälkeen ei tietenkään pidä vaihtaa paikkaa.

Esimerkiksi Vaellusnetissä on toisinaan rehvastellen käyty keskustelua, että mitään nykyajan kotkotuksia ei pitäisi kairaan ottaa mukaan, ja kaikenlaiset GPS:t ja hätälähettimet ovat pullamössöjen touhua, pelkällä kartalla ja kompassilla pärjää. Ehkä tämä valitettava onnettomuus viimein valaisee, että vahinkoja käy ja niihin voi ja pitääkin varautua.

 

7 responses to “Kuolemaan johtanut eksyminen UKK-puistossa

 1. Jeskadam 12.1.2016 19.24

  Hehe, taidat tarkoittaa Eräkulkuria. Sama ukkohan ei pärjää kuin muutaman yön laavussaan kun jo pitää mennä autiotupaan lämmittelemään ja kuivattelemaan varusteitaan. Sitten se vielä kehtaa motkottaa toisten ”kemikaalikeittimistä”. Millähän tämä ukkeli kuvittelee kaasujen ja klapien kulkevan autiotuville? Häkäpönttökelkoillako?

  Mutta asiaan. Gepsiäkin tärkeämpiä olisivat majoittumisvarusteet, ettei sinne seuraavalle tuvalle tarvitsisikaan päästä. Gepsistäkään ei ole apua, jos vaikka taittaa koipensa eikä pysty liikkumaan mihinkään.

  Mistä näitä idiootteja riittää aina vaan? Tuvalta tuvalle hiidellään ja kun sitten jotain sattuu, niin iso organisaatio vaan pyörimään ja etsimään isolla rahalla näitä paukapäitä. Saisivat itse maksaa aiheuttamansa kulut. Tarpeeksi näistä turvavarusteista on ollut juttua, ettei tietämättömyyteenkään voi vedota.

  • Sokosti 12.1.2016 19.50

   Kiitos kommentistasi! En ehkä itse käyttäisi noin jyrkkää kieltä, mutta pyrin pitämään tällä palstalla sanan vapaana.

   Majoite ja tulivehkeet ovat itsestäänselvyys, tuolla alueella on vielä tulentekomahdollisuudetkin olemassa.

   Lisäksi PLB-lähetin on ainoa varma konsti saada apu perille vuodenajasta riippumatta. Toki sekin voi särkyä tai kadota. Yksinvaellustilanteessa kurun pohjalla jalka katkenneena on konstit vähissä. Kaksinvaeltaessakin potilas pitäisi jättää sijoilleen, ja vuoden lyhimpänä aikana hiihtää jopa 20 km lenkki avun soittamista varten tulipalopakkasilla myrkyssä, jos vahinko sattuu pahassa paikassa.

   Ihmettelen miksi näitä laitteita ihan suoranaisesti pilkataan. Nyt on kuitenkin 2016, eikä 1965.

   Ps. Juttelin Utsjoella paikallisten saamelaisjäärien kanssa, ja eivät tienneet Jeskadamista mitään.

   • Jeskadam 12.1.2016 20.20

    Tulivehkeillä tarkoittanet tässä kirvestä ja sahaa ym nuotiontekovälineitä. Niitäkään ei tarvita, jos polttelee mukavasti lämpimässä teltassa makoillen sitä kemikaalikeitintä. Tupia ei ole pakko löytää, vaan voi jäädä juuri siihen mihin ja milloin huvittaa. Talvella varsinkin.

  • Nimetön 25.2.2016 16.44

   Mistä riittää Sinun kaltaisiasi viisastelijoita.

 2. Sokosti 12.1.2016 20.32

  Koin juuri valaistumisen, että ajattelen toisinaan itsekin 60-lukulaisesti, kun mielessä kävi rakotulien ja nuotioiden kanssa tuhertaminen eksymistilanteessa…

 3. Kirjavuorenpeikko 12.1.2016 21.25

  Minulle on lapsesta asti opetettu, että eksyminen ei ole vaarallista, koska aina on oltava mukana sellaiset varusteet, että selviää, vaikka kaikki menisi pieleen. Aina en ole tätä sääntöä noudattanut. Ei GPS-laitteistakaan ole haittaa, kunhan koko suunnistus ei perustu niihin. Turvallisuudenkin kannalta tärkeintä on kyky lukea maastoa ja olosuhteita.

  Tämä surullinen tapaus on muistutus siitä, että jokaisen meistä pitää pysyä nöyränä suuren luonnon edessä.

 4. Sini 13.1.2016 9.36

  Todella surullinen tapaus.

  Samoja ajatuksia itselläkin herätti mitä kirjoittelit. Meillä on aina gps mukana ja spot samoten. Spotti hankittiin sekä kotijoukkojen mielenrauhaksi että näitä hätätilanteita varten. Ikinä en luottaisi pelkkään puhelimeen.

  Mietityttää myös että miksi ei ole majoitetta matkassa. En itse uskaltaisi luottaa pelkkiin autiotupiin. Mitä jos katkaisee jalkansa kesken kulun? Tai sattuu tällainen eksyminen/keli huononee liikaa ja matkanteko hidastuu..

Lisää kommentti rinkkaan

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: